IJslandse oplossing voor bankenprobleem als voorbeeld

Verkiezingsbeloftes zijn er om gebroken te worden, menig politicus zal het u bevestigen. Bovenstaande quote is dan ook 2.000 jaar oud en komt uit de mond van Quintus Cicero, de broer van Marcus Tullius Cicero, die we kennen als de bekendste Romeinse redenaar aller tijden.

Sigmundurdavidgunnlaugsson
Sigmundur David Gunnlaugsson

Kwijtschelding

In IJsland wordt daar enigzins anders over gedacht. Tijdens de verkiezingscampagne van 2013 had Sigmundur David Gunnlaugsson beloofd een deel van de schulden van IJslandse gezinnen te zullen kwijtschelden als hij tot premier verkozen zou worden. Het ging meer specifiek om gezinnen die hypotheken hadden afgesloten voor de start van de bankencrisis in 2008. Nu Gunnlaugson al een tijd premier is, gaat hij die belofte ook waarmaken.

De maatregel wil gezinnen die voor het uitbreken van de financiële crisis hypotheekleningen afsloten gelinkt aan de inflatie toelaten een deel van hun schulden niet terug te betalen, voor een maximumbedrag van 25.800 euro. Sinds juli hebben zo’n 69.000 IJslandse gezinnen een aanvraag ingediend om van de maatregel te kunnen profiteren, mits kortingen die tussen de 95 à 130 euro per maand liggen.

De volledige kostprijs voor het eiland wordt op zo’n 4,3% van het IJslandse bbp geschat en de regering wil die maatregel financieren door een bijkomende belasting te heffen op de resterende activa van de IJslandse banken die in 2008 failliet zijn verklaard. (De bankencrisis resulteerde in het faillissement van de drie belangrijkste banken van IJsland).

De IJslandse gezinnen konden in februari 2012 al profiteren van een overeenkomst tussen de regering en de banken, waarvan nog grote delen in overheidshanden zijn, om alle schuld boven de 110% van de waarde van hun huis kwijt te schelden.

Verliezen door valuta

Na het instorten van het bankensysteem waren vele IJslanders in de problemen geraakt. In juni 2010 had het IJslandse Hooggerechtshof al beslist dat leningen die in vreemde valuta waren geïndexeerd onwettig waren en dat gezinnen dus niet langer de daaraan gekoppelde verliezen moesten terugbetalen.

In dat verband raakte ook deze week bekend dat de voormalige CEO van Landsbanki, een van de drie banken die het eiland de afgrond in reden, tot 12 maanden cel is veroordeeld, waarvan 3 effectief. Ook de ex-CEO’s van de Glitnir en Kaupthing Bank en een lid van de raad van bestuur van deze laatste werden eerder al tot gevangenisstraffen veroordeeld.

IJsland heeft als bijna enig land in de westerse wereld rechtzaken aangespannen tegen de bankiers die de drie banken leidden die IJsland ruïneerden nadat ze samen groter dan 10 keer de omvang van de lokale economie waren geworden.

Bron: Express.be