Schroders over de rol van goud

Jamesluke
James Luke

De inflatie stijgt en de politieke risico’s nemen toe. Is dit het moment om te overwegen in goud te beleggen? Wat denken fondsbeheerders James Luke, Commodities , en Marcus Brookes, Head of Multi-Manager, daarvan? Philip Haddon, Head of Investment Communications bij Schroders , vroeg het hun.

Goud is een schaars product en moeilijk te produceren. Daarom wordt het door de eeuwen heen gezien als waardevast, maar tegelijkertijd zijn de meningen van beleggers verdeeld over het edelmetaal. Een van de argumenten tegen goud is dat de waarde moeizaam te bepalen is. De fundamentals van het edelmetaal zijn moeilijk vast te stellen omdat ze er volgens sommige beleggers eenvoudigweg niet zijn. Goud heeft geen intrinsieke waarde, geen kasstroom, geen winst, geen dividend en biedt geen couponrente. Maar goud reageert wel degelijk op macro-economische factoren. Nu de inflatie begint te stijgen en de politieke risico’s toenemen, roeren de goudbeleggers of gold bugs zich weer, ondanks dat de rente weer oploopt, wat meestal slecht is voor goud.

Gedegen bescherming tegen inflatie

Marcusbrookes
Marcus Brooke

De belangrijkste overweging om te beleggen in grondstoffen en met name in edelmetalen, zoals goud en zilver, is volgens James Luke ter bescherming tegen inflatie. Door de kwantitatieve verruiming die de centrale banken wereldwijd hebben toegepast, lijkt hogere inflatie in de toekomst onvermijdelijk. Toch is de blootstelling van beleggers aan goud en zilver laag, mogelijk vooral vanwege de hogere rente in de VS die goudbeleggers vrezen. Volgens Luke zijn de omstandigheden om in goud te beleggen nog altijd gunstig, onder meer vanwege de hoge schuldenbergen wereldwijd die niet zomaar verdwijnen. Dat maakt centrale banken huiverig om de rente te snel te verhogen en houdt de reële rente laag met zelfs de mogelijkheid dat hij negatief wordt als de inflatie accelereert.

Gezien de hoge blootstelling van beleggers aan traditionele beleggingscategorieën neemt de noodzaak toe om aantrekkelijke en niet-gecorreleerde alternatieve beleggingen te vinden. Luke ziet tactische kansen om in goud te beleggen, maar de beste goud-gerelateerde beleggingskansen ziet hij in aandelen in goudmijnen. Deze aandelen zijn aantrekkelijk geprijsd en goudmijnen worden tegenwoordig beter gemanaged dan vroeger door meer focus op cash-flow en kostenbeheersing.

Goud -gerelateerde aandelen aantrekkelijk geprijsd

Marcus Brookes werd in Q3 2015 al positiever over goud-gerelateerde aandelen. Er diende zich een aantrekkelijk instapmoment aan vanwege de bearmarkt waar veel van dit soort bedrijven sinds 2010 doorheen gingen. In de afgelopen zomer heeft hij zijn positie in goud-gerelateerde aandelen verder uitgebreid, omdat beleggers vooral rekenden met seculiere stagnatie ofwel een langdurige periode van zeer lage economische groei in combinatie met zeer lage inflatie. Daardoor bewogen zij weg van economie-gevoelige waardebeleggingen, zoals goud. De inflatieverwachtingen waren te laag. Ondanks de correctie die de goudprijs daarna doormaakte, ziet Brooke het edelmetaal als een waardevolle asset waar beleggers moeten instappen om zich tegen inflatie te beschermen. In dit spannende jaar waarin nog veel onzeker is, kan goud een belangrijk onderdeel van de beleggingsportefeuille vormen.