Standard Life: sociale mobiliteit in de VS neemt af

Jeremylawson
Jeremy Lawon

Al drie decennia lang is de loongroei in de VS ondermaats. Daardoor is er extra interesse ontstaan voor de ontwikkeling van de sociale mobiliteit of de verandering in sociale positie van een persoon of groep binnen de sociale stratificatie . Een lage sociale mobiliteit gaat over het algemeen gepaard met een grotere mate van inkomensongelijkheid en dat heeft weer invloed op de economische groei. De aanpak van deze lage sociale mobiliteit is lastig, er bestaat geen algemene oplossing voor, schrijft Jeremy Lawson, hoofdeconoom bij Standard Life Investments

Studies naar sociale mobiliteit zoeken antwoord op vier vragen:

  • Stijgen nieuwkomers op de arbeidsmarkt sterker qua inkomen dan werknemers uit vorige generaties?
  • Kan een groter of kleiner deel van de nieuwkomers die vandaag de arbeidsmarkt betreden een hoger inkomen dan hun ouders tegemoet zien in vergelijking met nieuwkomers op de arbeidsmarkt van vorige generaties?
  • Zijn deze trends in sociale mobiliteit afhankelijk van de regio waar een persoon is opgegroeid?
  • Wat zijn de oorzaken van veranderingen in de sociale mobiliteit?

    Studies van het Equality of Opportunity Project (EOP), een samenwerkingsverband van toonaangevende Amerikaanse onderzoekers op het gebied van inkomensverdeling en de gevolgen daarvan voor de economie, persoonlijk welzijn en het functioneren van gemeenschappen, stemmen niet echt tot blijdschap. De inkomensgelijkheid is in de VS is in de afgelopen decennia alleen maar toegenomen. De consequenties van het geboren worden in een gezin met een laag inkomen zijn nu groter dan ooit. Nog zorgwekkender is dat het aantal werknemers dat 30 jaar oud is en meer verdient dan hun ouders toen zij 30 waren, afneemt. In de jaren '50 verdiende 80% van de arbeiders van die leeftijd nog meer dan hun ouders; in de jaren '80 was het nog maar 50%. Een belangrijke oorzaak hiervan is de industriële neergang die vooral in de Midwest (Michigan, Ohio, Pennsylvania) heeft toegeslagen.

    Inkomensongelijkheid is het probleem

    De verklaring voor de absolute daling van de sociale mobiliteit ligt deels in de vertraging van de gemiddelde jaarlijkse economische groei, maar vooral in de toename van inkomensongelijkheid. Daarom stellen de onderzoekers dat een verhoging van de groei per hoofd van de bevolking onvoldoende is om de sociale mobiliteit te verbeteren. Een verandering kan alleen komen door heel gericht beleid te voeren dat de verdeling van inkomen verbetert.

    Wat kan dit beleid inhouden? Uit een natuurlijk experiment uit de jaren ’90 volgde dat het verhuizen van kinderen onder de leeftijd van 10 jaar van gebieden met hoge armoede naar gebieden met lage armoede hun inkomen gedurende hun werkende leven substantieel verbetert. Volgens Lawson valt er in elk geval winst te halen voor politici en overheden als zij bereid zijn de juiste lessen te leren uit het verleden en uit de beschikbare data.

    Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
    nieuws@analist.nl

    Copyright analist.nl B.V.
    All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.