Standard Life: Industriële productie Europa groeit

Stephaniekelly
Stephanie Kelly

De eurozone beleeft een cyclische opmars, gedragen door een sterke externe en interne vraag. Een belangrijke factor daarbij is de aantrekkende wereldhandel, die bijdraagt aan een sterke industriële productie in Europa. Maar het is volgens Stephanie Kelly, Europees econoom Standard Life Investments, wel van belang dat de investeringen aantrekken, om tegenwicht te bieden als de wereldhandel afneemt.

De industriële productie (IP) in de eurozone groeide met 2,8% in april op halfjaarlijkse basis. Halffabrikaten, die met 33% het grootste gewicht hebben in de IP-index, groeiden met een robuuste 5,7% op halfjaarlijkse basis. Kapitaalgoederen met 29% in de index groeiden met een zwakkere 0,86%. Consumptiegoederen groeiden met 3,5% op halfjaarlijkse basis. Alleen de energieproductie liet zwakte zien met een krimp van 3%. Dit kan verklaard worden door afnemende energievraag in een aantal Europese landen waar de winter mild was.

Kelly analyseert de onderliggende trends in de IP, met name in de maakindustrie die goed is voor 86% van de industriële activiteit in de eurozone. Dan valt op dat de subsectoren als machines en apparatuur, metaalproducten en voedsel groeien. Alleen de autoproductie, goed voor 7,6% van de totale productie en daarom zeker niet onbelangrijk voor het bepalen van de outlook, zijn een zwakke schakel in het geheel. De sector liet een krimp zien van 1,8% (halfjaarlijkse cijfers).

Prognoses voor industriële productie blijven goed

De prognoses voor de IP blijven goed. De consumenten- en producentencijfers over juni wijzen opnieuw op optimisme, passend bij de positieve trend die dit jaar zichtbaar is. Zowel consumenten, als producenten blijven een groot vertrouwen in de economie houden. Volgens onderzoek van de Europese Commissie staat het consumentenvertrouwen op het hoogste punt van de afgelopen 16 jaar en het producentenvertrouwen op het hoogste punt van de laatste 4,5 jaar, dankzij sterke productieverwachtingen, beter gevulde orderboeken en afnemende voorraden van eindproducten. De inkoopmanagersindices (PMI) zijn in lijn met het heersende positivisme en noteert op 57,3 voor juni, het hoogste punt van de afgelopen zes jaar.

Dit alles impliceert dat de prognose voor de IP van de eurozone sterk blijft. Desalniettemin, als de impuls die uitgaat van de wereldhandel in kracht afneemt, is het belangrijk dat de binnenlandse investeringen aantrekken ​​aan de productie op peil te houden.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.