M&G: Dubbele winstgroeicijfers bouwers haalbaar

De Europese woningbouwsector heeft het de afgelopen jaren zwaar te verduren gehad, maar er zijn bemoedigende tekenen van herstel. Chris Youl, global industrial analist bij vermogensbeheerder M&G, trekt deze conclusie op basis van prognoses van onderzoeksbureau Euroconstruct en gesprekken met bouwbedrijven. “De opleving van bouwactiviteiten en het hogere winstgroeipotentieel in de sector komt nog niet tot uitdrukking in de aandelenkoersen.”

De nieuwbouw in West-Europa ligt nu 45% lager dan de piek van 2006 en 35% onder het niveau van 2002, waarbij belangrijke landen zoals Frankrijk, Italië en Spanje respectievelijk ongeveer 40%, 70% en 90% van hun hoogste niveaus verwijderd zijn. Zelfs met de stabilisatie en verbetering in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk is de totale productie blijven dalen.

Uitgaand van deze lage basis blijkt uit de prognoses van Euroconstruct, dat de West-Europese woningbouw in 2016 met 3,2% zal groeien en in 2017 met 2,3%. Naar verwachting zal de nieuwbouwactiviteit in 2016 met 6,2% toenemen - het snelste tempo sinds 1992 - en in 2017 afzwakken naar 4%. Het segment woningrenovaties zal in 2016 naar verwachting met 1,2 % en in 2017 met 1,1% stijgen, in lijn met het langetermijngemiddelde.

Bouwsector

De kans is echter klein dat het herstel in alle landen hetzelfde verloopt. Afgaand op de laatste decennia is het duidelijk dat de regionale verschillen in de woningbouwmarkten in Europa hetzelfde patroon volgen. Onderstaande grafiek toont de uitzonderlijke groei en de daaropvolgende instorting van de woningbouw in Zuid-Europa. “Hoewel het onwaarschijnlijk is dat zich op de middellange termijn opnieuw dergelijke pieken en dalen zullen voordoen, kunnen we over 2016 voor alle kernregio's groei verwachten, met stabilisatie in Italië. Dit is een relatief ongekende situatie die we alleen hebben gezien tijdens de eerdere piek van halverwege de jaren 2000”, aldus Youl.

Bouwaandelen

Het Verenigd Koninkrijk en Duitsland lopen vooralsnog voorop bij het herstel. “De Britse huizenmarkt is één van de best presterende in Europa, mede dankzij de invoering van de 'Help-to- Buy Equity Loan'-regeling van de overheid in 2013. De macro-economische indicatoren in Duitsland wijzen op een aanhoudende verbetering in de sector”, weet Youl.

In Frankrijk staat het herstel nog in de kinderschoenen, maar het verbetert, ondersteund door stimuleringsregelingen voor starters (leningen tegen 0%) en investeerders (de wet-Pinel). Diverse belangrijke economische indicatoren, zoals vertrouwen in de bouw, orderportefeuilles en hypotheekaanvragen wijzen allemaal in de richting van een bescheiden groei van de Franse woningbouw.

“In Zuid-Europa trekt de woningbouw aan, zij het in veel landen vanaf een zeer laag niveau. In de belangrijkste Scandinavische landen en de Benelux zal er naar verwachting een solide groei te zien zijn. Ook in deze markten zijn de woningbouwambities de laatste jaren achtergebleven”, aldus Youl.

Tijd van flinterdunne marges voorbij

De prognose van de koers-winstverhouding van de Eurostoxx bouw- en bouwmaterialen-index bedraagt naar verwachting 16,5 over 12 maanden. “In absolute cijfers is dit niet goedkoop, maar in lijn met de historisch gemiddelde opslag van 5% ten opzichte van de markt, wat onterecht is gezien de fase in de cyclus waarin de bouw zich bevindt én het aanzienlijke groeipotentieel”, aldus Youl. Hij denkt dat een dubbelcijferige winstgroei haalbaar moet zijn voor de meeste grote Europese bouwbedrijven die grensoverschrijdend actief zijn.

De tijd dat bouwbedrijven zuchten onder flinterdunne marges lijkt voorbij. Het herstel in de branche komt echter nog niet tot uitdrukking in de koersen.” Youl ziet tal van interessante beleggingskansen. Van traditionele ‘stenenleggers’ tot gespecialiseerde bedrijven in elektrische apparatuur en controlesystemen.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.be B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. analist.be doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.