Schroders: ultra-lage waarderingen bankaandelen bieden kansen bij wijziging ECB-beleid

Jamessymschroders
James Sym

De combinatie van ultra-lage waarderingen en een terugkeer van inflatie kan de omslag betekenen voor bankaandelen die het de afgelopen tijd zwaar hebben gehad, schrijft James Sym, fondsbeheerder bij Schroders . In de huidige cyclus zijn banken het ondergeschoven kindje en worden ze ver beneden hun fair value verhandeld.

Bankaandelen zijn goedkoop tot extreem goedkoop en banken keren een mooi dividend uit. Maar waarom zijn bankaandelen zo goedkoop? De reden is dat de markten veronderstellen dat banken hun huidige winstgevendheid niet kunnen volhouden door het (negatieve) rentebeleid en het QE-programma van de ECB.

Het probleem: het monetaire beleid

Sinds Draghi QE aankondigde in januari 2015 zijn de winstprognoses voor banken met 20% gedaald en de aandelenkoersen van banken met meer dan 30%. Ultra lage of negatieve rente en QE tasten het verdienmodel van banken aan. Maar het beleid wordt heroverwogen, omdat het nog niet de resultaten heeft opgeleverd waarvoor het ingezet was. Het meest alarmerend vindt Sym het averechtse effect dat van het beleid van het ECB uitgaat. Banken zijn terughoudend met kredietverlening en dat werkt deflatoir en contra-productief.

De katalysator: een terugkeer van inflatie

Het huidige beleid is onhoudbaar, maar centrale bankiers kunnen wellicht toch victorie kraaien, als de inflatie terugkeert. Dankzij een stabiliserende olieprijs zal de komende twee jaar inflatie zijn intrede doen, verwacht Sym. De meeste modellen rekenen met 1,5% tot 2% inflatie in 2018, wat min of meer de doelstelling is van de ECB. Dat zou voor de ECB het moment zijn om terug te keren naar een normalisatie van het monetair beleid met een hoger renteniveau.

Het potentieel: significante rendementen

Als het scenario van hogere (maar nog altijd lage) rente en normale inflatie intreedt, dan krijgen bankaandelen vleugels. De sector als geheel is goedkoop geprijsd, maar iets duurdere aandelen van kwaliteitsbanken, die zelfs onder de huidige moeilijke omstandigheden in staat zijn hun winst te laten groeien, zijn waarschijnlijk de grootste winnaars. Sym ziet weinig in ’bottom fishing’, het zoeken van de goedkoopste aandelen.

Een hogere rente is slechts een kwestie van tijd. De impact op bankaandelen zal significant zijn en zij zullen hoge rendementen opleveren. Het verbaast dan ook niet dat - terwijl negen van de tien fondsen onderwogen zijn in banken - Schroders van alle Europese aandelenfondsen een van de hoogste blootstellingen aan deze sector kent.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.