In 5 stappen renoveren met professionele bouwmaterialen van Gamma

Ben je van plan om jouw woning te renoveren? Dan ga je maar best niet zoals een kip zonder kop te werk. Nog voor de hamer zijn eerste slag uitdeelt moet je jezelf een aantal vragen stellen. Eigenlijk doorloopt de renovatie van je huis dan ook vijf cruciale stappen. Een aantal van die stappen kan je perfect uitbesteden, maar voor wie niet over twee linkerhanden beschikt hoeft dat zeker geen verplichting te zijn. En wanneer je de aannemer inruilt voor de lokale Gamma, kan je veel besparen!

# 1. Oriëntatiefase

Eerst en vooral moet je natuurlijk weten welk resultaat je hoopt te bereiken. Plaats dit netjes op papier en ga ook even na of jouw partner wel hetzelfde wilt. Begin tijdens de oriëntatiefase met algemene doelstellingen en pluis uit hoe je ze kan bereiken. Wil je bijvoorbeeld meer licht op de bovenverdieping? Dan kan je een nutteloze muur uitbreken, maar je kan ook een dakkapel plaatsen. Ga voor elke doelstelling na hoe je dit het beste kan bereiken en breng daarbij de voor- en nadelen in kaart. Een dakkapel resulteert bijvoorbeeld in een hogere doorverkoopwaarde van jouw woning maar is niet goedkoop. Voor het uitbreken van een muur hoef je dan weer geen beroep te doen op een aannemer, want daarvoor volstaat een autokoffer met professionele bouwmaterialen van Gamma.

# 2. Begroot de kosten

Het slechtste wat er kan gebeuren is dat je tijdens de renovatiewerkzaamheden ineens moet ophouden omdat het budget op is. Ga daarom vooraf na wat de renovatie mag kosten en of het al dan niet binnen jouw budget past. Indien je met een aannemer werkt is dat eenvoudig en kan je een offerte vragen. Ga je zelf aan de slag? Dan moet je in principe zelf uitdokteren welke bouwmaterialen je nodig hebt en moet je vervolgens ook prijzen vergelijken.

Lukt dat niet binnen jouw budget? Dan hoef je natuurlijk de hoop nog niet op te geven maar kan je uitkijken naar financieringsmogelijkheden. En indien de renovatie ook in verbeterde isolatiewaarden resulteert, kan je misschien zelfs recht hebben op een Vlaamse energiepremie!

# 3. Voorbereiding en inkoop materialen

Eenmaal er duidelijkheid is, kan je beginnen met de voorbereiding van de werken. Begin alvast met het opstellen van een stappenplan. Zo voorkom je dat je een netjes afgewerkte vloer later opnieuw moet uitbreken. Bovendien trommel je ook al jouw vrienden op en maak je een schema op zodat iedereen zich nuttig kan maken. Dat is net zo efficiënt. Vraag eventuele vergunningen aan en overleg even met jouw buren die wellicht overlast kunnen ervaren. Pas dan trek je naar de Gamma om jouw professionele bouwmaterialen aan te schaffen.

# 4. De uitvoering

Is de voorbereiding achter de rug? Indien jouw stappenplan grondig werd opgesteld, moet je nu nog gewoon even alles stap voor stap uitvoeren. Natuurlijk is dat makkelijker gezegd dan gedaan, want in de praktijk kunnen praktische problemen de werken plompverloren stilleggen. Twijfel je over de uitvoering? Surf dan snel even naar de website van Gamma waar je kant-en-klaar klusadvies vindt.

# 5. Kwaliteitscontrole

Deze stap lijken veel doe-het-zelvers nog te vergeten. Op zich is dat merkwaardig, want ook als een aannemer de werken oplevert, controleer je toch uitbundig of alles wel aan jouw eisen voldoet? Onthoud vooral dat je dat ook doet wanneer je zelf klust. Het is nu eenmaal voordeliger om vandaag in te grijpen dan over enkele jaren. Je wilt binnen vijf jaar echt niet de woonkamer evacueren of het kantoor sluiten! Wacht uiteraard niet tot de laatste dag om een kwaliteitscontrole uit te voeren, maar doe dat ook tussentijds. Dan stuur je nog sneller en goedkoper bij!