Nederland maakt belangrijke internationale investeringen in duurzaamheid los

Nederland peutert grote hoeveelheden aan investeringskapitaal los om wereldwijde uitdagingen beter het hoofd te bieden. We ontwikkelen ons tot een prominente hub voor investeerders die met hun investeringen meetbare impact op samenleving en milieu willen hebben.

Organisaties als DOEN Participaties (impactinvesteringsfonds voor duurzame en sociaal georiënteerde startups) en Oikocredit (een van ’s werelds grootste private investeringsfondsen voor microfinanciering), maken een belangrijk onderdeel uit van dit landschap. Al deze organisaties hebben aanzienlijke investeringen gedaan in de nieuwe energietoepassingen van BBOXX. Zo hebben zij BBOXX geholpen een positieve impact te hebben op bijna 1 miljoen mensen in twaalf Afrikaanse landen door toegang te geven tot zonne-energie, waarbij men mobiel ‘pay-as-you-go’ kan betalen.

DOEN Participaties

DOEN Participaties nam ook deel aan de laatste investeringsronde voor BBOXX, geleid door de Japanse Mitsubishi Corporation. De initiële Nederlandse investering stelt BBOXX in staat om mensenlevens te verbeteren. Ook wist BBOXX zich met de investering van DOEN Participaties te verzekeren van een investering van Mitsubishi Corporation. Dankzij deze overeenkomst groeide ook de belangstelling van investeerders uit Frankrijk (ENGIE), Luxemburg (Bamboo Capital Partners) en Canada (MacKinnon, Bennett & Company), wat aantoont hoe duurzaamheid wereldwijd omarmd wordt en hoe snelgroeiende bedrijven ingezet kunnen worden voor de ontwikkeling hiervan. DOEN Participaties investeerde in 2016 voor het eerst in BBOXX en droeg bij aan de 20 miljoen dollar Series C-financieringsronde (voor de opschaling en groei). Eerder dit jaar deed Africa Infrastructure Investment Managers (AIIM)een investering van 31 miljoen dollar, die er voor zorgt dat de operaties in Rwanda, Kenia en Democratische Republiek Congo worden uitgebreid.

Nederland hub

“Nederland ontpopt zich als een hub voor deze cruciale vormen van financiering. Het beleid is het gevolg van een solide structuur, gevormd door een groot maatschappelijk bewustzijn, een actieve gemeenschap en een ondernemersvriendelijk klimaat. Onze interesse in schone en groene energie heeft de aandacht getrokken van grote bedrijven. Dat heeft ongetwijfeld geleid tot de investering van Mitsubishi Corporation in BBOXX", zegt Mansoor Hamayun, CEO en medeoprichter van BBOXX. “We kijken uit naar onze komende groeifase, waarin we een bijdrage kunnen leveren aan het veranderen van levens en onze wereldwijde aanwezigheid kunnen vergroten door het betreden van nieuwe markten en het ontwikkelen van ons assortiment.”

Betrouwbare toegang energie

Katsuya Nakanishi, EVP en Group CEO, Power Solution Group, Mitsubishi Corporation: “Onze investering in BBOXX, samen met Nederlandse en andere wereldwijde partners, is onze meest recente bijdrage aan een duurzame samenleving. We dragen daarmee bij aan de missie van BBOXX om de wereldwijde toegang tot moderne nutsvoorzieningen te realiseren door technologie in te zetten. We kijken ernaar uit om deze voorzieningen samen met BBOXX op innovatieve en duurzame wijze bij de gemeenschappen te krijgen die het op dit moment nog zonder deze toepassingen moeten stellen.” Michelle de Rijk, impact investment manager, DOEN Participaties: “Miljoenen mensen leven momenteel nog zonder betrouwbare toegang tot energie of andere nutsvoorzieningen. Om hier verandering in te brengen investeerden we in 2016 in BBOXX. Dankzij onze hulp heeft BBOXX al bijna een miljoen mensen toegang kunnen verschaffen tot betaalbare en schone energie. We kijken ernaar uit om samen te blijven werken aan het dichten van de kloof voor toegang tot energie.”