Beursnieuws met sombere cijfers uit China

Zal China het Coronavirus te boven komen? Na het uitbreken van het Coronavirus ligt de handel met China plat. Afgelopen week hebben veel grote ondernemingen in Nederland hun jaarcijfers gepresenteerd. Als het aantrekken van de handel met China uitblijft, gaan de ondernemingen in binnen- en buitenland dit zeker merken. Maar in hoeverre?

Aan de andere kant zijn er ook manieren om juist te profiteren van deze aanwakkerende economische crisis, zoals de handel in CFD, maar ook productielanden buiten China kunnen profiteren van een toenemende vraag bij het wegvallen van de ‘fabriek van de wereld’. En bovendien is al sterk zichtbaar dat beleggers veiligheid zoeken in ‘veilige’ beleggingen: de goudprijs stijgt.

Wat zal het effect zijn van het Coronavirus en andere mondiale ontwikkelingen op de wereldeconomie? We beschrijven hieronder enkele actuele ontwikkelingen.

Hoe voelt Nederland de economische gevolgen van het Coronavirus in China?

Veel ondernemingen laten hun productie in China uitvoeren, of onderdelen uit hun productieproces komen uit China en deze hebben ze nodig om hun productie voort te kunnen zetten. Deze ondernemingen zullen de gevolgen van het Coronavirus gaan voelen.

Volgens de Rabobank zullen Nederlandse ondernemingen op de volgende terreinen de gevolgen van het Coronavirus direct voelen:

  • Bedrijven die handelen in kleding
  • Bedrijven die handelen in basismetaal
  • Bedrijven die afhankelijk zijn van de (af)levering van machines en apparatuur uit China.
  • Toeristensector in Nederland door het uitblijven van Chinese toeristen, met name Noord-Holland, al is het aandeel van Chinese toeristen in de Nederlandse toeristensector slechts zo’n 1 procent.

    Nog niet alle handel met China is stilgelegd, al zijn er steeds meer fabrieken in China tijdelijk gesloten. Niet alleen in de regio Wuhan, maar ook in bijvoorbeeld de regio Shanghai en Beijing.

    Natuurlijk zijn er specifieke bedrijven die meer dan andere bedrijven lijden onder het Coronavirus wanneer een belangrijke en grote handelsrelatie is weggevallen.

    Impact van het Coronavirus op de wereldeconomie

    De Amerikaanse Federal Reserve heeft het Amerikaans Congres gewaarschuwd voor de gevolgen van het Coronavirus op de Amerikaanse economie en de wereldeconomie.

    In dit beleidsverslag wordt gesteld dat de Chinese economie zich momenteel op glad ijs bevindt. Na de Verenigde Staten heeft China momenteel de grootste economie ter wereld. De uitbraak van het Coronavirus laat nu al zien dat grote bedrijven minder bereid zijn om financiële risico’s te nemen. Dit kan een effect hebben op de wereldeconomie.

    De Chinese centrale bank heeft zich hier ook al over uitgelaten, maar geeft aan dat de uitbraak van het Coronavirus slechts een tijdelijke ontwrichting van de wereldeconomie zal veroorzaken, in een poging om het vertrouwen in de Chinese economie vast te houden.

    Kredietbeoordelaar S&P Global heeft in een recent rapport aangegeven dat het Coronavirus een grote hap uit de wereldeconomie zal nemen, naar verwachting 0,3 procentpunt. De impact op de eurozone het het Verenigd Koninkrijk schatten zij op zo’n 0,1 of 0,2 procentpunt. Maar, daarmee gaat S&P er vanuit dat het

    Coronavirus in maart onder controle is. Zo niet, dan zullen ze deze cijfers moeten herzien.

    De verkiezingen in de VS en de wereldeconomie

    Een andere belangrijke ontwikkeling zijn de verkiezingen in de VS. De primary is begonnen voor de Democraten. Verschillende presidentskandidaten van de Democraten zullen strijden om Trump te mogen verslaan.

    Stel je maar eens voor het effect op beleggers wereldwijd zou zijn wanneer Bernie Sanders de nieuwe president van de Verenigde Staten wordt. Niemand verwachtte dat Trump president zou worden. Dus ook bij deze verkiezingen ligt alles open.

    Verlies op de AEX

    Zullen het Coronavirus en andere ontwikkelingen in de wereld een negatief effect hebben op de AEX? De verwachting is steeds meer van wel. Deze week is de AEX met een stevig verlies gesloten, net als andere Europese beurzen.

    De oorzaak? Tech-gigant Apple heeft aangegeven dat het Coronavirus hen zal raken. Dit kan ook niet anders, aangezien China een grote producent is van hightech producten en apparaten, waaronder iPhones.

    De beurs laat zien dat deze ontwikkeling ook een direct effect heeft op andere techbedrijven, zoals het Nederlandse ASML, met productieonderdelen in China. Daarmee daalt ook de waarde van de aandelen in het sterke ASML.

    Veel Nederlandse bedrijven presenteren momenteel hun jaarcijfers en prognoses. Dit is een goed moment om de eerste prognoses te kunnen maken over de wereldeconomie in het komende jaar. Er zijn enkele belangrijke factoren die spelen op het wereldtoneel. Hou dit als belegger in de gaten. Het is niet onvermijdelijk om verlies te maken, maar de grootte van het verlies kan zeker worden beperkt.