M&G: Obligaties opkomende markten leveren meer op dan leningen uit ontwikkelde landen

Het vooruitzicht van een stijgende Amerikaanse rente en inflatie zorgt dit jaar voor lagere rendementen in veel delen van de wereldwijde obligatiemarkten. De yields van staatspapier van de belangrijke obligatiemarkten stijgen echter, met name de Amerikaanse Treasuries, maar de markt zou meer moeten letten op obligaties uit de opkomende landen. Deze leveren vaak hogere rendementen dan de leningen uit de ontwikkelde landen.

Dit stelt Claudia Calich, fondsmanager van het Emerging Markets Bond fonds van de Britse vermogensbeheerder M&G.

“Alle factoren voor positieve vooruitzichten voor obligaties uit de opkomende landen zijn aanwezig. Dit zijn onder meer de voortdurende en synchrone groei van de wereldeconomie en hogere grondstoffenprijzen, met name voor olie.”

“Bovendien blijven de obligaties uit opkomende landen een aantrekkelijk rendement opleveren in vergelijking met die uit de ontwikkelde markten, waar de rentetarieven vooral in Europa en het Verenigd Koninkrijk laag zijn. Ook blijken de hogere rendementen uit de opkomende landen (ten opzichte van het papier uit ontwikkelde markten) veelal solide.”

“De aandacht van de markten blijft gericht op de monetaire verkrapping in de VS, maar beleggers moeten zich realiseren dat het Amerikaanse renteklimaat minder problemen veroorzaakt voor opkomende landen dan in voorgaande cycli. Dit komt grotendeels door een verbetering van hun lopende rekening en doordat hun schulden in dollars minder groot zijn.”

“Dat gezegd hebbende, kan de beweging naar een hogere Amerikaanse rente omslaan in tegenwind voor die opkomende economieën die behoorlijk afhankelijk zijn van financiering in Amerikaanse dollars. Ook relevant is dat de renteverhogingen door de Fed tot nu toe geleidelijk zijn geweest en alom werden verwacht. Een agressievere houding ten opzichte van de inflatie, waarbij de renteverhoging groter zal zijn dan verwacht, kan een negatief effect hebben.”

“Behalve het normalisatietempo van de Amerikaanse centrale bank, hebben we natuurlijk ook te maken met landen als Argentinië, Turkije en Rusland, die eigen specifieke risico’s met zich meedragen. Desalniettemin kunnen we concluderen dat als we de groeilanden op een hoop gooiende onderliggende fundamentals stabiliseren en de risico’s op wanbetaling zijn afgenomen.”