Amundi: Rusland goede schuilplaats voor handelsoorlog

In geval van een handelsoorlog behoren Rusland, Mexico, China en ook Griekenland tot de markten waar beleggers bescherming kunnen zoeken. Europa is daarentegen kwetsbaar, stelt vermogensbeheerder Amundi.

Amundi onderzocht welke markten grotendeels geïsoleerd zijn van de wereldwijde handelsspanningen. Olie-exporteurs zullen niet snel te maken krijgen met directe heffingen aangezien zij effectief kunnen terugslaan. Dit maakt Russische olie-exporteurs bijvoorbeeld een aantrekkelijke markt. Ook Griekenland lijkt buiten schot te blijven, vooral de Griekse banken zijn nauwelijks afhankelijk van de wereldwijde handel.

Mexico heeft een sterke positie door de grote Amerikaanse handelsbelangen, stelt Amundi. Zo sterk dat zelfs als de vrijhandelszone NAFTA ten einde komt, de vermogensbeheerder ervanuit gaat dat President Trump afspraken zal maken waarvan beide landen profiteren. Verrassend genoeg staat ook China op de lijst van markten die beleggers bescherming kunnen bieden. Door het toenemende protectionisme in Washington zullen andere opkomende markten meer integreren met China in plaats van zich te richten op de VS, zo verwacht Amundi.

Omdat de kansen die opkomende markten bieden slechts gedeeltelijk afhankelijk zijn van de wereldhandel, schrijft Amundi deze nog niet af. Andere factoren, zoals de binnenlandse vraagontwikkeling, politieke risico’s en de koersontwikkeling van de eigen munt, spelen ook een rol.

Europese aandelen staan al onder druk. Of dit volledig te wijten is aan de handelsspanningen is niet duidelijk maar als er daadwerkelijk hogere invoerheffingen op Europese auto’s komen dan zal dit de situatie niet verbeteren. Vooral Duitsland en Italië zijn kwetsbaar gezien hun omvangrijke auto-industrie. Een dalende euro ten opzichte van de dollar zou de hogere prijzen, die de potentiële heffingen met zich meebrengen, eventueel kunnen compenseren.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.