Candriam: WK-winst kan Franse aandelenmarkt stimuleren

De winst van Frankrijk op het WK kan de Franse aandelenmarkt positief stimuleren, met name de eerste drie maanden na de gewonnen finale. Dat concludeert Ken van Weyenberg, hoofd assetallocatie bij vermogensbeheerder Candriam.

Om een duidelijk beeld te krijgen van de impact van een gewonnen wereldbeker op de aandelenmarkt, analyseerde Candriam alle rendementen uit het verleden van de dag na de finale over een periode van één maand, drie maanden, zes maanden en twaalf maanden. Uit de analyse van Van Weyenberg blijkt dat de aandelenmarkten in landen die zich tot wereldkampioen voetbal kroonden, vooral de eerste drie maanden na de gewonnen finale bovengemiddeld presteerden.

“Wanneer we de relatieve rendementen van alle wereldbekerwinnaars bekijken, zien we dat de aandelenmarkt van de winnaar in de maand na de overwinning gemiddeld meer dan 3% beter presteert dan de MSCI World” zegt Van Weyenberg. “Ook op een termijn van drie maanden zien we nog steeds een sterke relatieve prestatie, maar daarna ebt dat weg.” Brazilië vormt een uitzondering. Dat land kreeg in 2002 klappen door economische turbulentie die werd veroorzaakt door de crisis in Zuid-Amerika.

De MSCI Frankrijk ligt momenteel min of meer in lijn met MSCI Europa, maar de waardering staat wel net iets hoger. De Franse economie profiteert al van een breed economisch herstel en ligt met een groei van 2% net onder het gemiddelde van de eurozone. “Volgens diverse ramingen kan de winst van de wereldbeker ongeveer 0,1 à 0,2% bijdragen aan de economische groei van 2018. Maar uitdagingen en risico’s blijven aanwezig”, benadrukt Van Weyenberg. “Aankopen doen op de Franse aandelenmarkt op basis van recente overwinning in de wereldbeker, is nooit een goed idee.”