Schroders ziet vooral nu contraire bottom-up kansen

Rorybateman
Rory Bateman

Europese aandelen zullen in 2019 volatiel blijven. Maar er dienen zich zeker kansen aan voor beleggers die selectief investeren in ondergewaardeerde bedrijven, schrijven Rory Bateman, Martin Skanberg en James Sym, fondsbeheerders Europese aandelen bij Schroders .

Hoofdpunten van de outlook voor Europese aandelen

  • Na een zwak 2018 zijn Europese aandelen laag gewaardeerd. Bedrijfsbalansen lijken gezond en dividendrendement is aantrekkelijk.
  • Sectoren zoals tech hardware en auto’s prijzen een milde recessie in, maar de economie blijft groeien.
  • De terugkeer van inflatie als een structurele factor kan positief uitpakken voor sectoren die uit de gratie waren, zoals telecom en financials.

    Geen aandeleninkoop-bonanza, maar wel aantrekkelijke waarderingen

    De Europese aandelenmarkten hebben al een groeivertraging ingecalculeerd, wat leidde tot tegenvallende rendementen in 2018. Rory Bateman verwacht echter dat de Europese economie een bovenmatige trendgroei zal vertonen. Dat Duitsland ondermaats groeide, lijkt van tijdelijke aard te zijn. Bateman wijst opnieuw op de premie die op Amerikaanse aandelenmarkten betaald moet worden ten opzichte van Europa. De aandeleninkoop-bonanza zoals die in de VS plaatsvond, is aan Europa voorbij gegaan, maar het dividendrendement van 3,7% en de bedrijfsbalansen zijn gezond. Er liggen in Europa kansen om aandelen te selecteren op een aantrekkelijk prijsniveau. Het internationale sentiment ten aanzien van Europese aandelen is negatief, vanwege Brexit en de Italiaanse begrotingsperikelen. Dat biedt kansen voor beleggers die contrair durven te zijn.

    Contra de consensus biedt kansen

    Martinskanberg
    Martin Skanberg

    Er doemen wolken op aan de Europese economische horizon. Maar juist als angst toeslaat op de markten, loont het om tegen de consensus in te gaan en economisch gevoelige sectoren te verkiezen. Omdat daar volgens Martin Skanberg juist kansen liggen om goede prestaties te behalen als het tot een rebound komt. Hij wijst concreet op tech hardware en de automotive sector. Die prijzen momenteel een milde recessie in, terwijl de economieën van de VS en Europa goed blijven presteren. Skanberg zoekt aandelen die groei en/of een koersstijging kunnen realiseren los van het algemene marktsentiment. Daarom ligt de focus op bedrijfsniveau en kijkt hij naar bedrijven die in staat zijn om de opgesloten waarde te ontsluiten.

    Reken met inflatie

    Kijkend naar 2019 is de terugkeer van inflatie een belangrijke factor, meent James Sym. Veel Europese bedrijven kampen met een krappe arbeidsmarkt en moeten de lonen verhogen om personeel binnenboord te houden. Daarnaast is er in de nasleep van de financiële crisis te weinig geïnvesteerd in productiecapaciteit, terwijl de economie nog altijd groeit. Er moet dus geïnvesteerd worden in nieuwe productiecapaciteit. Beide factoren zijn inflatoir en kunnen van invloed zijn op het soort bedrijven dat het goed heeft gedaan in het lage rente- en lage inflatieklimaat. Beleggers moeten bij een hogere inflatie op zoek naar een ander type bedrijf. Sym wijst op financials en met name verzekeraars, die hun inkomsten sneller kunnen verhogen dan de kosten oplopen. De telecomsector kan ook profiteren van een hogere inflatie. De infrastructuur is aanwezig en hogere lonen stellen consumenten in staat om hogere prijzen te betalen. Cyclische consumentengoederen, zoals auto's, zijn momenteel erg goedkoop geprijsd en en zouden in 2019 kunnen profiteren van een meer zelfverzekerde consument.

    De terugkeer van inflatie schat Sym in als een structurele factor, die het gevolg is van jaren te weinig investeren en opwaartse druk op de lonen. Beleggers moeten deze veranderende omstandigheden herkennen voordat de rest van de markt erop reageert.