Recessie indicator update : Amerikaanse economie op een kruispunt

Door Jeff Schulze, Investment Strategist, Clearbridge Investments (een partnerbedrijf van Legg Mason)

De Amerikaanse economie staat op een kruispunt. De Clearbridge Recession Risk Dashboard geeft aan dat we ons in het laatste stadium van de stierenmarkt bevinden.

Jeffschulze
Jeff Schulze
De Clearbridge Recession Risk Dashboard voor de Amerikaanse economie kleurde geel in juni, met name de indicatoren ISM Manufacturing New Orders en Job Sentiment. Dat gebeurde nadat de indicator Commodities rood werd. Een aantal datapunten werden slechter, o.a. Truck Shipments, Housing Permits en Retail Sales. Eind verleden jaar kwamen de waarschuwingssignalen van de financiële markten, maar nu beginnen die van de “echte” economie te komen, met name van de zakelijke activiteiten en gezondheidszorg.

Amerikaanseeconomie

Een geel signaal maant aan tot voorzichtigheid, maar betekent niet het einde van de cyclus

Veel van de kopzorgen zijn het gevolg van beleidsveranderingen in China om de schulden in het systeem van de schaduwbanken te verminderen en om de economie te herbalanceren. De Chinese autoriteiten hebben meer dan 80 stimulerende maatregelen genomen om de vertragende groei te counteren, maar de data blijven zwak op het vlak van consumptie, export, industriële productie en investeringen.

Positief is dat we momenteel geen excessen in de economische cyclus van de VS zien. Velen focussen zich op de schuldenberg en vrezen dat de groei van bedrijfsschulden een katalysator zal zijn voor de volgende recessie. Maar daarentegen is de groei van de schulden van de huishoudens net aan het verkleinen. Daardoor is de netto schuldgraad als percentage van het bbp met 1,5% gestegen in de voorbije vijf jaren. Dat is een groot verschil met de vorige zeven recessies, waar de netto schuldgraad gemiddeld met 15% gestegen was in de vijf jaren voor een recessie. Dat is een sterke indicator dat de schuld in het systeem niet te groot is. En als er desondanks een recessie gebeurt, dan zal die (economisch gezien) waarschijnlijk minder erg zijn dan de laatste.

Kruispunt

De Amerikaanse economie staat op een kruispunt : een periode van zwakte of een nabije recessie. Wat het ook wordt, de geschiedenis leert dat de volatiliteit in de komende maanden zal stijgen. De bewijzen stapelen zich op dat we ons in het laatste stadium van de stierenmarkt bevinden, maar we verwachten dat de aandelenkoersen nog hoger zullen stijgen dankzij de toenemende volatiliteit. We zouden niet verrast zijn als er voor het einde van dit jaar nog een koersdaling komt. Of we ons nu in het midden van het laatste jaar bevinden, zal de toekomst uitwijzen. Maar we geloven dat de kans op het einde van de stierenmarkt vergroot zijn.