Waarschuwingsschot

Door Igor de Maack, Beheerder en woordvoerder van het beheer, DNCA Investments

Igordemaack
Igor de Maack

Zoals gewoonlijk was het een tweet van Donald Trump in verband met de handelsoorlog die op de aandelenmarkten aanleiding gaf tot een correctie, deze keer in de orde van 5-6 %. Alleen ziet het er deze keer naar uit dat China riposteert met een muntdevaluatie, ook al ontkent het dat in alle toonaarden naar de buitenwereld toe. Deze destabilisering van China komt er op een moment dat Hongkong overspoeld wordt door een woedegolf van jongeren voor wie het Chinese mirakel zich niet voltrok in hun dagelijks leven. De kans dat die beweging overwaait naar het vasteland is onbestaande, maar de situatie is gevaarlijk voor de Chinese regering, omdat ze een valkuil is en een test voor de wereld.

Terwijl het thema van de douanetarieven verschuift naar de wisselmarkten, zal goud, het fameuze ‘barbaars relikwie’, zijn hoge vlucht voortzetten omdat munten zonder rendement geen echte waarde meer zullen hebben. Goud zal de facto een standaard worden.

Als we vandaag de Zwitserse, Duitse, Britse, Franse, Amerikaanse, Japanse en Australische staatsobligaties samenvoegen, dan komen we uit op het laagste gemiddelde rendement in 120 jaar. Overigens bieden 2014 van de 2847 aandelen in de wereldwijde aandelenindex (MSCI ACWI) een dividendrendement dat 100 basispunten boven het wereldwijde obligatierendement uitkomt. En 380 aandelen binnen die index bieden een dividendrendement dat 500 basispunten hoger ligt dan het obligatierendement. Zolang de wereldwijde groei standhoudt, is een aandelenportefeuille de enige mogelijkheid in een landschap zonder rendement, ook al moet daarvoor een zekere volatiliteit aanvaard worden.

Spaarders bij de banken beschouwen schuld als een vermogensinstrument. Schuld op lange termijn (tussen 15 en 25 jaar) bezitten tegen een vaste rentevoet van ongeveer 1,5 % is dan ook een fantastisch actief. Die voorwaarden zullen misschien nooit verenigd zijn in het bestaan van de mensheid. Voorlopig worden die verstoorde evenwichten vrij goed verteerd door de beleggers, maar is dit houdbaar op lange termijn? Het valt in ieder geval te hopen dat Donald Trump binnenkort niet opnieuw zijn kans zal grijpen om in de marge van de G7 in Biarritz een tweet de wereld in te sturen met dezelfde verwoestende kracht als een Baskische kaatsbal op een kaatsmuur.