Capital Group waarschuwt voor schuldexcessen Amerikaanse bedrijven

Voor beleggers wordt het tijd om naar de schulden van Amerikaanse bedrijven te kijken, stellen drie beleggingsveteranen van vermogensbeheerder Capital Group in hun analyse ‘Binge watching: Could corporate debt sink the U.S. economy?’.

Amerikaanse niet-financiële bedrijven hebben voor maar liefst 9.950 miljard USD aan leningen uitstaan, goed voor 47% van het BBP, aldus de Federale Reserve op 30 juni 2019.

Wat is de oorzaak van deze schuldenberg? Jaren van lage rentevoeten, gecombineerd met twee renteverlagingen van de Federal Reserve in 2019. Dat heeft waarschijnlijk de ruim 10 jaar oude Amerikaanse economische groeicyclus verlengd, en ook de marktrendementen zijn redelijk sterk geweest.

“Onconventioneel monetair beleid - en de koppig lage inflatie - stimuleren Amerikaanse bedrijven om te blijven lenen. Een groot deel van die schuld is gebruikt om dividenden, de inkoop van eigen aandelen en overnames te financieren. Vaak draagt dat bij tot het opblazen van de gerapporteerde winst en de waarde van de aandelen”, aldus Capital Group.

Vroeg of laat zullen de excessen boven water komen, zegt Dane Mott, global accounting analist. “Sinds 2013 is het bedrag dat Amerikaanse bedrijven besteden aan dividenden en aan de terugkoop van aandelen, groter dan de vrijekasstroom. Bedrijven hebben die financieringskloof gedicht door schulden uit te geven, dankzij de lage rentevoeten en de gemakkelijke toegang tot schulden.”

"In veel gevallen hebben bedrijven voorzichtig geleend en efficiënt geïnvesteerd. Maar een aantal bedrijven heeft overmatig geleend. Beleggers moeten rekening houden met de risico's die daaraan verbonden zijn.”

Portefeuillebeheerder Joyce Gordon kijkt daarom vooral naar bedrijven van betere kwaliteit met sterke balansen. “Die krijgen minder snel financieringsproblemen en zijn in staat om hun dividend te handhaven als het tot een recessie komt.”

Ook op de obligatiemarkt zegt portefeuillebeheerder David Lee veel bedrijven te zien die hun investment grade credit ratings willen behouden. “Ze zijn bijvoorbeeld bereid om hun dividend te verlagen als ze zo hun investment-grade rating kunnen behouden en daarmee ook de toegang tot relatief goedkoop kapitaal.”

“Gezien het grote aantal ondernemingen met een BBB-rating kan een volgende recessie een recordaantal downgrades teweegbrengen. Dat zal er toe leiden dat de spreads van BBB en BB bedrijfsobligaties ten opzichte van Amerikaanse staatsobligaties drastisch toenemen. Maar even goed kunnen de credit spreads toenemen door zwakke economische rapporten of geopolitieke schokken.”

Toch is er ook een positieve kant aan dit verhaal. “Omdat investment grade bedrijven aan de kredietzijde vaak ondergewaardeerd zijn, creëert de volatiliteit ook aantrekkelijke instapmogelijkheden voor selectieve beleggers.”