La Financière de l'Echiquier : de beurs en de eenhoorns

Bijdrage geschreven door La Financière de l'Échiquier

In zijn Brief History of Financial Euphoria, verschenen in 1990, laat John Kenneth Galbraith zien dat de mens generatie op generatie ongebreidelde financiële creativiteit bezit als het gaat om rijk worden. De Harvard-professor herinnert ons er ook aan dat de snelle verrijking dankzij een bubbel - van tulpen tot bitcoin - altijd het oordeel vertroebelt van degenen die ervan profiteren. Generatie na generatie leren we niet van onze fouten uit het verleden. Een nog altijd relevante analyse die ons bijna 20 jaar na de internetbubbel aan het denken zou moeten zetten.

Het huwelijk tussen beleggers en eenhoorns zou geconsummeerd worden, aldus The Economist in de editie van april 2019. Silicon Valley alleen al telt nu zo'n 90 eenhoorns, particuliere start-ups met een waarde van meer dan 1 miljard dollar. China heeft er waarschijnlijk evenveel en Europa een paar. Jarenlang hebben deze bedrijven kapitaal aangetrokken van durfkapitaalfondsen met steeds hogere waarderingen, in de veronderstelling dat ze de successen van ALIBABA, FACEBOOK of GOOGLE zouden kunnen imiteren. Sommige ervan hebben van de zelfgenoegzaamheid van de markten geprofiteerd en zijn naar de beurs gegaan. Andere bedrijven, zoals AIRBNB, zijn dit nog altijd van plan, maar dit goed geoliede proces lijkt uiteindelijk ontspoord te zijn door een grote korrel zand: de waarderingen die gehanteerd zijn bij de laatste fondsenwervingen zijn nu veel hoger dan de waarderingen die op de beurs te verwachten zijn.

Een voorbeeld hiervan is WeWork, een Amerikaanse co-working-reus, die 4 miljard dollar wilde ophalen voor herfinanciering en onlangs zijn IPO heeft uitgesteld tot 2020. De beoogde waardering, 10 miljard, is te ver verwijderd van de waardering die bij de laatste fondsenwerving werd gehanteerd (47 miljard). SoftBank, dat 4,5 miljard dollar in het bedrijf heeft geïnvesteerd, heeft recentelijk de CEO van WeWork aan de kant gezet. Eerder leverden de beursintroducties van SNAP, LYFT en SLACK problemen op, omdat de laatste particuliere waarde hoger was dan wat de markten bereid waren te betalen.

Bepaalde activa kunnen prima gewaardeerd zijn, zowel door durfkapitalisten als op de beurzen. Maar of het nu gaat om een particulier of beursgenoteerd belang, de prijs kan niet blijvend afwijken van de waarde. Bij La Financière de l'Échiquier zijn we ervan overtuigd dat een diepgaande kennis van bedrijven en de kwaliteit van de financiële analyse het altijd zullen winnen van hypes.