Pictet AM prefereert opkomende landen bij groeivertraging wereldeconomie

Aandelen en staatsobligaties in opkomende markten bieden momenteel de beste kansen wereldwijd. Dat stelt Pictet AM in de decembereditie van zijn maandelijkse Barometer waarin de Zwitserse vermogensbeheerder zijn beleggingsallocatie uiteenzet.

Recente monetaire injecties van de Fed in de VS en de ECB in Europa zorgen ervoor dat de wereldeconomie langzaam verbeteringen laat zien. Zo lang China niet meedoet en er geen zicht is op een oplossing voor de handelsoorlog met de VS is deze nog niet helemaal uit de gevarenzone.

In november zijn de internationale macro-economische indicatoren voor de derde maand op rij gestegen tot het hoogste niveau in de afgelopen 12 maanden, vooral dankzij de groeiversnelling van de opkomende markten. De groeivertraging van de wereldeconomie lijkt op zijn retour te zijn, maar de meest recente data duiden erop dat de bodem nog enkele maanden verwijderd is. Beleggers moeten wegblijven van de ‘dure gebieden’ van de financiële markt waaronder aandelen in de VS, die Pictet AM omhoog heeft geschroefd naar neutraal, gelijk met de positie voor aandelen wereldwijd.

Daarin wordt wel een uitzondering gemaakt voor de opkomende markten en de eurozone waar de bedrijfswinsten volgend jaar naar verwachting een groeiversnelling zullen laten zien, met name bij ondernemingen die actief zijn in de zorg en financiële waarden. Wereldwijd zijn aandelen op koers om 2019 redelijk gewaardeerd af te sluiten nadat zij het jaar goedkoop zijn begonnen. De koers-winstverhouding van de MSCI All World index is inmiddels naar 15.8 gestegen van 14 keer in januari.

Binnen de opkomende markten zijn aandelen redelijk gewaardeerd, maar er zijn opvallende verschillen. Aandelen in Brasil, Taiwan en India zijn het duurst, terwijl die in Polen, Turkije en Chile het meest aantrekkelijk zijn gewaardeerd. Verder heeft Pictet AM de blootstelling aan aandelen van consumentengoederen verlaagd en blijven zij onderwogen in bedrijfsobligaties, met name obligaties in Europa zijn overgewaardeerd. Wat staatsobligaties betreft heeft de Zwitserse vermogensbeheerder een voorkeur voor opkomende markten en de VS.