DWS belegt defensiever door coronavirus

Vermogensbeheerder DWS is sceptisch over voorbarige vergelijkingen met 2003 toen de markten zich na de SARS-uitbraak wisten te herpakken. Door de onvoorspelbaarheid van het verloop van de uitbraak positioneert de vermogensbeheerder zich op de korte termijn defensief. Dat stelt DWS in zijn laatste CIO View: ‘As the coronavirus goes global, risks have risen’.

Uiteindelijk kwam het er toch van: dalende beurzen als gevolg van de verspreiding van het coronavirus, terwijl kort daarvoor beleggers nog blind leken voor de gevolgen. De ommekeer hing al een tijdje in de lucht, want het rendement op staatsobligaties bleef achter op die van januari, de prijs van metalen als koper stabiliseerde na een sterke prijsval en beleggers zochten steeds meer hun toevlucht in goud.

De economische malaise als gevolg van het coronavirus is aanzienlijk, toch vertrouwen beleggers erop dat centrale banken ingrijpen om de schade beperken. Om relatieve rust op de markten te behouden moet wel aan drie voorwaarden worden voldaan:

1. De verspreiding van het virus moet snel worden ingedamd.
2. De productie moet zo snel mogelijk worden opgekrikt naar het niveau van voor de uitbraak.
3. Centrale banken en ministers van Financiën moeten de markten voorzien van de nodige steunmaatregelen.

Wat betreft dit laatste punt is er reden tot optimisme, want de eerste liquiditeitsinjecties en renteverlagingen zijn een feit. En na China wordt de lijst van landen die maatregelen nemen om de economie te ondersteunen steeds langer.

Lastiger is om te bepalen wanneer China als producent van de wereld weer ‘back in business’ is. Officiële economische cijfers zijn pas over enkele weken beschikbaar, wat maakt dat analisten zich in de tussentijd moeten baseren op andere indicatoren als transportcijfers en luchtvervuilingsniveaus.

De verdere verspreiding van het virus naar onder andere Italië en Zuid-Korea, baart ons de meeste zorgen. De angst voor een pandemie neemt hierdoor toe. Daarnaast speelt Zuid-Korea een belangrijke rol in de wereldwijde toeleveringsketen, en Italië staat er met zijn enorme staatsschuld economisch al zwak voor. Ook blijven Chinese toeristen thuis en zullen vakantiegangers Zuid-Europa voorlopig van hun lijstje met favoriete bestemmingen schrappen.

We waarschuwden eerder al voor een te groot optimisme en zijn sceptisch over voorbarige vergelijkingen met het sterke beursherstel van na de SARS-crisis in 2003. Voorlopig gaan we er voorzichtig vanuit dat het virus nog kan worden ingedamd en dat economisch herstel later in het jaar haalbaar blijft. Toch lijkt het er niet op dat de epidemie over zijn hoogtepunt heen is. Reden voor ons om ons eerder defensief te positioneren met een focus op liquiditeit, staatsobligaties, goud en defensieve aandelen.