Donkere wolken over de financiële markten

Door Ritu Vohora, Investment Director in het Equities team van M&G.

Rituvohora
Ritu Vohora
Het coronavirus hangt nu als een donkere wolk over de markten, i.p.v. de handelsoorlogen. Dat zorgt voor kriebels op de wereldwijde financiële markten, die bezorgd zijn over de gevolgen voor de wereldeconomie.

Het coronavirus is een probleem dat zich niet meer beperkt tot Azië (hoewel het aantal gerapporteerde gevallen op het vasteland van China is gedaald). Het virus heeft zich verspreid naar Italië, Zuid-Korea en Iran en men vreest voor een wereldwijde pandemie. De markten beginnen zich af te vragen wat de impact zal zijn op de wereldwijde handel en het reisverkeer, terwijl de obligatiemarkten zich zorgen maken om het risico op een recessie.

Het coronavirus is nu ook in Europa aanwezig en omdat de regio bijzonder kwetsbaar is voor de handel, vormt het virus een bedreiging voor het fragiele herstel van de Europese economie. Vorige week zagen we inderdaad de eerste tekenen van een economische terugval: verschillende Aziatische PMI-onderzoeken toonden sterke verliezen aan. Door de hoge beurskoersen en waarderingen zijn de markten kwetsbaarder voor economische schokken en teleurstellende winsten. Het virus zou inderdaad een rem kunnen zetten op de winstverbetering van bedrijven, vooral buiten de VS.

Grotere impact dan Sars-epidemie

Er zijn parallellen te trekken met het uitbreken van Sars in 2002-2003. Na de piek stegen het Chinese bbp, het toerisme en de detailhandel weer snel toen de bedrijven hun activiteiten hervatten. Het duurde bijna vier maanden om Sars onder controle te krijgen - ongeveer de tijd die nodig was om de rendementen te normaliseren en een V-vormig herstel in te luiden. Een tijdelijke terugval van de economische activiteit resulteert meestal in een inhaalvraag, die uiteindelijk de opleving van de economische activiteit helpt te voeden.

Hoewel de overheidsinspanningen aanzienlijker en zelfs drastischer zijn dan wat we tijdens Sars hebben gezien, kan de impact van het coronavirus op de economie en de markt veel groter zijn, gezien de economische opkomst van China en de grotere integratie in de wereldeconomie. Het aandeel van China in de MSCI Emerging Markets index is tussen 2003 en nu gestegen van 7,9% naar 34,3%. Het aandeel van China in de wereldeconomie is veel groter dan 17 jaar geleden en bedraagt nu 16% van het mondiale BBP, tegenover 4% in 2003. Het aandeel van China in de wereldhandel bedroeg 11% in 2018, tegen slechts 5% in 2003.

De verstoring van de toeleveringsketen is groter als gevolg van de toegenomen wereldwijde afhankelijkheid van China en de complexere toeleveringsketens in het algemeen. Hoewel de vraag zich snel kan herstellen, kan het aanbod problematischer worden. Er kunnen zich knelpunten ontwikkelen naarmate de productie weer op gang komt. Bijvoorbeeld het Chinese Hubei is actief in de wereldwijde toeleveringsketens van auto's, gezondheidszorg, elektronica, aerospace en defensie, en bouwmaterialen.

Verrassingen en kansen

De algemene consensus is dat de Chinese economie ten minste in het eerste kwartaal, zo niet in de eerste helft van het jaar, zal vertragen. De economie van het land op gang brengen is een topprioriteit voor China. Ondanks de genomen stimuleringsmaatregelen behoren belastingverlagingen voor bepaalde sectoren tot de mogelijkheden. Het is nog te vroeg om het uiteindelijke effect op de wereldeconomie te beoordelen en het zal belangrijk zijn om zowel de verspreiding van het virus als het sterftecijfer te volgen. Een signaal om in de gaten te houden is wanneer het aantal nieuwe bevestigde infecties aanhoudend daalt tot onder dat van nieuw genezen gevallen en we dus de "piekinfectie" hebben bereikt.

Terwijl de krantenkoppen steeds bearisher worden, heeft de uitverkoop op de aandelenmarkt in veel gevallen eenvoudigweg de waarderingen teruggebracht naar het vermoedelijk gezonder niveau van een paar maanden geleden. De recente bedrijfsresultaten waren bemoedigend. Maar sommige bedrijven verlagen de winstvooruitzichten voor 2020, zodat we op korte termijn enkele neerwaartse verrassingen qua winstgroei zouden kunnen zien.

Op dit moment lijkt een aanhoudende berenmarkt niet waarschijnlijk, maar hou u klaar voor volatiliteit in de komende maanden. Het zou de moeite waard kunnen zijn om te wachten en te zien hoe wijdverbreid deze situatie wordt vooraleer grote beslissingen te nemen. Sommige willekeurige verkopen zouden selectieve kansen kunnen bieden. In het ergste geval van een wereldwijde pandemie zullen de groei en de markten veel harder worden getroffen dan de beleggers vermoeden. Diversificatie over sectoren en activaklassen, met inbegrip van veilige havens zoals goud en Amerikaanse Treasuries, zal belangrijk zijn om zich in te dekken tegen de volatiliteit.