Pimco: Gevolgen coronavirus verergeren voor ze verbeteren

De groei van verschillende economieën wereldwijd vertraagt door de impact van het coronavirus, maar herstelt naarmate de uitbraak afneemt. China, dat de bbp-groei naar verwachting ziet halveren, wordt het hardst geraakt, schrijven Tiffany Wilding, Amerika-econoom en Nicola Mai, portfoliomanager en hoofd Sovereign Credit Research Europa van ’s werelds grootste obligatiebelegger Pimco.

Omdat China voor ongeveer 25% van de wereldwijde productieactiviteit uitmaakt, zullen de gevolgen wereldwijd voelbaar zijn. Na China worden met name Singapore, Maleisië en Vietnam in Zuidoost-Azië en Japan en Zuid-Korea in Noordoost-Azië het hardst getroffen. ‘We verwachten dat economieën in Europa en de VS ook zullen worden getroffen, waarbij Europa waarschijnlijk harder wordt geraakt dan de VS, gezien diens hogere blootstelling aan export naar China en de grotere openheid van zijn economie voor wereldwijde handel. Kwetsbare sectoren zijn energie en auto-industrie, gevolgd door gaming, cruisemaatschappijen, horeca en luchtvaartmaatschappijen.

Wilding en Mai constateren dat centrale banken als de Fed en de Europese Centrale Bank (ECB) bereid zijn bij te springen als dat nodig is. ‘Wij geloven dat de Fed een renteverlaging zal aankondigen als een preventieve stap bij de volgende bijeenkomst van het Federal Open Market Committee op 18 maart en de deur openhoudt voor verdere verlagingen indien nodig. Als het verder verslechtert, denken we dat een verlaging van 50 basispunten mogelijk is’, schrijft het tweetal in een marktcommentaar.

Europese centrale banken (en met name de ECB) stelden eerder dat het te vroeg is om de impact van COVID-19 op de economische activiteit en het beleid te beoordelen. Net als bij de Fed kan het echter nodig zijn dat de ECB actie onderneemt. ‘Want hoe langer de onrust op de financiële markten aanhoudt, hoe meer neerwaartse risico's kunnen worden opgebouwd’, schrijven Mai en Wilding.

De geschiedenis leert volgens Pimco echter dat de meeste coronavirussen gelijk zijn aan de griep: verspreiding ervan stopt doorgaans als de zomer zich aandient. Economische activiteit en groei zouden zich derhalve na verloop van tijd moeten normaliseren. Maar, waarschuwen de specialisten, ‘Het is te vroeg om met vertrouwen de uiteindelijke impact van het coronavirus te kennen - op de wereldwijde gezondheid, economieën en markten.

Pimco blijft daarom voorzichtig in de positionering van de portefeuille. ‘Recente marktbewegingen kunnen koopkansen creëren, maar we zijn in dit stadium voorzichtig met té snel risico's te nemen.’