Pictet: Corona bedreiging zorgt voor lagere taxaties mondiale economie

De verspreiding van Covid-19's buiten China naar andere landen die van essentieel belang zijn voor de toeleveringsketens, dreigt het effect van de virusuitbraak op de wereldeconomie uit te breiden. Daarom hebben we besloten onze prognoses voor de groei van het bbp in 2020 voor China, de VS, de eurozone en opkomend Azië te herzien. Dit salvo van herzieningen verlaagt onze prognose voor de groei van het mondiale bbp dit jaar van 2,8% naar 2,5%, wat betekent dat we op de rand van een wereldwijde recessie staan (die over het algemeen wordt beschouwd als een groeipercentage van minder dan 2,5%).

Aandelen. Wij herzien onze prognose voor de winstgroei in 2020 van 3,8% naar 3,1% voor de S&P 500 en van 4,4% naar 3,4% voor de Stoxx Europe 600. Wij houden vast aan de voorspellingen voor de waarderingsratio die wij in november vorig jaar hebben gedaan, aangezien de omgeving van de overheidsrente nog steeds gunstig is. De verwachting is dat het rendement voor de aandeelhouders in 2020 nog steeds van het grootste belang is. We verlagen onze doelstelling voor 2020 voor de ontwikkelde aandelenmarkten licht, omdat we ervan uitgaan dat de S&P 500 het jaar zal afsluiten op 3200 in vergelijking met onze vorige prognose van 3280. We laten onze doelstelling voor de MSCI Emerging Markets index aan het einde van het jaar ongewijzigd op 1080, maar verwachten nu een ander traject, met een verslechtering op korte termijn gevolgd door een verbetering van het momentum in de tweede helft van het jaar.

Fixed Income. Door de toenemende risico's van de wereldeconomie hebben wij besloten onze prognoses voor de belangrijkste overheidsobligaties te verlagen. Wij verwachten een verdere daling van de rendementen tot juni voor een opleving in de tweede helft van het jaar, waarbij de Amerikaanse 10-jaarsrente het jaar afsluit op 1,4% en de Duitse Bondsrente op -0,4%. Hoewel de creditspreads ook verder kunnen oplopen tot ten minste juni, houden wij onze eindejaarsprognoses voor deze landen ongewijzigd. Wij verwachten dat de monetaire en fiscale versoepeling, samen met een afname van de virusdreiging, de risicovolle activa later in het jaar zal ondersteunen.

Valuta's. De verslechtering van de wereldwijde groei zou defensieve valuta's moeten begunstigen ten opzichte van cyclische. De overgewaardeerde Amerikaanse dollar wordt weliswaar als een veilige haven beschouwd, maar staat onder druk omdat hij zijn hoogrenderende voordeel verliest. Onze 12-maandenprognose voor de EUR/USD-koers blijft ongewijzigd op USD1,16. Wij hebben onze 12-maandenprognose voor goud, de yen en de Zwitserse frank ten opzichte van de US-dollar verhoogd naar respectievelijk USD1780, JPY100 en CHF0.91.