Capital Group: Markten proberen te timen is meestal onverstandig

De recente volatiliteit heeft sommige beleggers in paniek gebracht en naar de uitgang geleid. Een focus op de lange termijn kan helpen om de markten te relativeren. Dat schrijft Tim Armour, portefeuillebeheerder bij vermogensbeheerder Capital Group, in de paper ‘The Long View: Investing through Adversity’.

“Sinds 1970 zijn er vijf periodes geweest waarin de MSCI World Index met 20% of meer daalde. De gemiddelde daling van 37% van deze cycli is best pijnlijk. Maar het missen van een deel van het gemiddelde rendement van de daaropvolgende bull markets van 283% kan nog pijnlijker zijn.

“Bovendien duren bear markets met 15 maanden gemiddeld veel korter dan bull markets. Dat is ook een reden waarom het moeilijk kan zijn om beleggingen te timen en waarom dat dus meestal onverstandig is.

“Zowel de recente geschiedenis als de langere termijn laten zien hoe snel de markt kan omslaan. De volatiliteit van de rendementen van de wereldwijde aandelenmarkten, die zo'n 50 jaar teruggaan, geeft aan dat beleggers hun portefeuille mogelijk ernstig schaden door te proberen de markt te timen.

“In plaats van ongedifferentieerd te verkopen, kunnen beleggers die zich zorgen maken over de volatiliteitdaarom overwegen om te beleggen in een breed beleggingsuniversum dat in het verleden in tijden van laagconjunctuur veerkracht heeft getoond.

“Beleggers kunnen daarbij hun allocatie aan obligaties onderzoeken op overmatige risico's, aangezien hun diversificatie ten opzichte van aandelen een van de belangrijkste rollen is van vastrentende beleggingen in een evenwichtige portefeuille.

“Niemand kan voorspellen wat de markt op korte termijn gaat doen. Maar we kunnen wel goede bedrijven identificeren waarvan we denken dat ze over 10 jaar betere en grotere bedrijven zullen zijn. Als we dat goed doen, door allerlei marktcycli heen, zullen we het ook goed doen voor onze beleggers.”