VS-verkiezing 2020: wat staat er op het spel?

Door Randeep Somel, Director of Global Equities in M&G’s Equity team

Randeep somel
Randeep Somel
Begin dit jaar was Donald Trump favoriet om in de voetsporen van de vorige drie presidenten te treden en de herverkiezing te winnen. De recentste gebeurtenissen hebben zijn herverkiezing echter ernstig in het gedrang gebracht.

De Democratische kandidaat Joseph Biden heeft in elke nationale opiniepeiling een ruime voorsprong, die ver buiten de foutmarge valt. In de swing states is de voorsprong minder groot, maar het ziet er nu nog steeds gunstig uit voor Biden. De uitslag van de verkiezingen zal waarschijnlijk een klein verschil geven. De laatste Zogby poll van "Who do you think will win?" in plaats van "Who will you vote for?" gaf Trump een voorsprong van 51% tegenover 43%.

Het kiescollege zal beslissen

De Amerikaanse verkiezingen worden niet bepaald door het aantal stemmen die een kandidaat behaalt : de kandidaten moeten de verkiezingen van staat tot staat winnen. Elke staat geeft dan de stemmen van zijn kiescollege aan de kandidaat die de meerderheid van de stemmen binnen die staat behaalt. Trump won in 2016 door Pennsylvania, Ohio, Florida, Wisconsin, Michigan en Iowa te veroveren op de Democraten. Trump zal waarschijnlijk Ohio en Iowa behouden. Aangenomen dat hij ook Florida behoudt, dan moet hij zich vastklampen aan één van de andere drie staten uit de bovenstaande lijst. Op dit moment lijkt de midwestelijke staat Wisconsin de plek waar hij zich moet concentreren. Hij moet ook Arizona, Georgia en North Carolina in handen houden, die hij allemaal in 2016 heeft gewonnen. Het zijn allemaal traditionele Republikeinse staten, maar de uitslagen van de polls liggen dicht bij elkaar. Arizona moeten we in het oog houden. Wie in Arizona wint, verovert ook het hele land.

Verkiezingen Amerika 2020

Verkiezingenamerika2020

Sociale onrust en wapenverkoop

De huidige sociale onrust zou een test voor de Democraten kunnen zijn. Het wordt problematisch als de partij te ver naar links opschuift. De "Defund the Grupa Azoty"-beweging zal veel kiezers afschrikken (sommige peilingen tonen aan dat 7 van de 10 Afrikaans-Amerikanen ertegen zijn). De Democraten moeten opletten dat ze hier niet in laten meeslepen.

In mei bereikte de verkoop van wapens een hoogtepunt van 1,8 miljoen stuks! Dat zijn veel bezorgde kiezers. Biden lijkt dit te willen counteren met de keuze voor een sterke vice-president. De kandidaten op de shortlist hebben een ferm "law & order” profiel.

Trump krijgt nog de goedkeuring van 95% van de Republikeinen

Omdat de infectiegraad van het Coronavirus in de zuidelijke staten toeneemt, is er nu bezorgdheid om een tweede lockdown. Dit zou het momentum van de economie kunnen afremmen (het werkloosheidscijfer daalde in mei onverwacht naar 13,3% tegenover 14,7% in april). Trump heeft dit momentum nodig om in november kans te maken op een herverkiezing.

Uit een recente peiling bleek dat Trump nog steeds de goedkeuring wegdraagt van 95% van de Republikeinen. Dit is zeer belangrijk. Carter en Bush senior verloren hun pogingen tot herverkiezing toen ze de basis van hun eigen partijen verloren. De Republikeinen hebben het over een ander stimuleringspakket, maar het zal niet gemakkelijk zijn om dit door de senaat te krijgen. De haviken onder de senatoren zullen zich verzetten tegen nog meer overheidsuitgaven en het vergroten van de overheidsschuld. Trump kan dit pakket nodig hebben om de economie er door te slepen tot november.

Beleidsverschillen

Trump wil uit de klimaatovereenkomst van Parijs stappen, maar in feite zal de winnaar van de volgende verkiezing beslissen. Joe Biden, die meer een internationalist is, zal de VS binnen de klimaatovereenkomst houden. Verwacht een Green New Deal als Biden wordt verkozen, plus een verhoging van de sociale uitgaven.

In het algemeen zullen de uitgaven onder de Democraten stijgen, waardoor we enige druk op het rendement van Amerikaanse Treasuries mogen verwachten. Volgens mij is het veilig om aan te nemen dat, als Joe Biden de verkiezingen van november wint, de Democraten hun meerderheid in het Huis van Afgevaardigden zullen behouden en ook de Senaat zullen heroveren. Een enkele partij die beide kamers en het Witte Huis bezet, zal niet al te veel moeite hebben om wetsvoorstellen aan te nemen.

Het is goed om te onthouden dat Joe Biden niet de zelfbenoemde Democratisch-Socialist Bernie Sanders is - er komt geen revolutie. De financiële markten zouden dus relatief stabiel moeten blijven. Democraten hebben de neiging om uitgaven te compenseren met belastingverhogingen. De tarieven van de Amerikaanse bedrijfsbelasting zouden waarschijnlijk weer terugkeren naar het niveau van het Obama-tijdperk. De brandstofbelasting zou ook worden verhoogd om de nieuwe green deal te helpen betalen.

Vanuit een Brits perspectief is Trump de meest anglofiele president sinds Franklin Delano Roosevelt. Nu het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaat, zal een handelsovereenkomst met de VS zeer belangrijk zijn en kan dit een drukkingsmiddel worden om overeenkomsten met andere landen in de wereld, waaronder de EU, te sluiten. De regering van Trump heeft zich tot nu toe inschikkelijk getoond.

Biden's derde poging

Biden is vier jaar ouder dan Donald Trump. De kans bestaat dat hij slechts één ambtstermijn als president zal vervullen. Zijn keuze van de vice-president zal belangrijk zijn. Het zal waarschijnlijk een Afrikaans-Amerikaanse vrouw zijn, met Kamala Harris (voormalig officier van justitie en senator van Californië) of Val Demmings (voormalig hoofd van de politie en huidige congresvrouw uit Florida) als favorieten. Beide lijken verstandige en niet controversiële keuzes, maar hebben de neiging om politiek naïef te zijn.

Biden zal moeten bewijzen dat hij krachtig kan optreden tegen buitenlandse tegenstanders, met name China. Het was de Chinese retoriek die Trump in 2016 in het Witte Huis bracht en waarmee hij de mid-west en de rust belt staten veroverde op de Democraten.

Dit is Joe Biden's derde poging tot het presidentschap (de eerste was in 1987). Hij mist het politieke instinct van Donald Trump, Barack Obama of Bill Clinton. Dat de kandidaten nu niet in staat zijn om voluit campagne te voeren, werkt in het voordeel van Biden. Maar het is onwaarschijnlijk dat het zo blijft tot november.