Schroders: toekomst actieve beheerders is niet zo somber

Wie de koppen in de media leest, krijgt de indruk dat actief beheer zijn langste tijd heeft gehad. Toch liggen de feiten anders, schrijft Nick Kirrage, fondsbeheerder bij Schroders . De grootste uitdaging waar actief vermogensbeheer voor staat, is het vinden van een fondsmanager die structureel de markt weet te verslaan.

Vijver vermogensbeheer wordt groter

Nickkirrage
Nick Kirrage
De toekomst is niet zo somber voor actieve beheerders. De fout die veel marktcommentatoren in de media maken, is dat zij veronderstellen dat de enorme instroom die zij waarnemen in passieve beleggingsproducten, zoals index-trackers en ETFs, afkomstig is van actief beheerde beleggingsproducten. Maar uit onderzoek van de Financial Times blijkt dat actief en passief beheerd vermogen gezamenlijk groeien van USD 78,7 biljoen in 2015 naar USD 112 biljoen in 2020. Deze groei van 40% wordt veroorzaakt door groeiende bevolking, toenemende levensverwachting en oplopende prijzen van activa.

Anders gezegd, de vijver, waar vermogensbeheerders in vissen, wordt groter, ouder en rijker. Dat is de trend en die staat los van de keuze voor actief of passief beheer. Maar dit neemt niet weg dat in de komende jaren de instroom in passieve beleggingsproducten significant hoger ligt dan in actieve beleggingsproducten. Desalniettemin, omdat de taart groter wordt, zal er genoeg ruimte overblijven voor actief beheerde producten. De Financial Times voorspelt dat actief beheer van 2015 tot 2020 groeit met 27%.

Uitdaging ligt op ander vlak

Actief beheer kan nog niet tot de geschiedenisboeken worden veroordeeld. De werkelijke uitdaging waar beleggers voor staan, is dan ook van een andere orde, namelijk hoe selecteer je een actieve fondsbeheerder, die consistent beter dan de markt presteert? Eenvoudig is dit niet want hoe kan bij de beoordeling van de fondsbeheerder de rol van geluk worden uitgesloten en wordt alleen naar zijn competentie gekeken? Hier is een langetermijnhorizon voor nodig en prestaties in het verleden alleen zijn eerder misleidend dan helpend.

Cruciaal is om te focussen op specifieke beleggingsbeslissingen door de tijd heen en niet zozeer op prestaties in het verleden. Omdat outperformance het uiteindelijke doel is van actieve fondsenselectie, is het niet verrassend dat zoveel aandacht wordt besteed aan historische resultaten. Toch is het in een complex en onvoorspelbaar systeem problematisch als de focus enkel en alleen uitgaat naar een prestatiecijfer zonder enige vorm van context.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.