Beursjaar 2021 wordt jaar van de commodities

Na het hectisch verlopen 2020 wacht de financiële markten een nieuw beleggingsjaar dat wel eens volledig in het teken zou kunnen staan van een heuse grondstofrally nu de wereldeconomie, met hulp van vaccins, uit de coronacrisis breekt.

Steen jakobsen saxo
Steen Jakobsen
Die voorspelling doen de economen van Saxo Bank, het moederbedrijf van BinckBank, in hun vandaag verschenen Q1 Outlook voor de financiële markten. Daarin wordt naast een blik op de komende maanden ook verder vooruit gekeken naar de rest van het beursjaar.

"De beurshistorie heeft tot nu toe zes grote grondstofrally’s laten zien. En de zevende zou wel eens voor de deur kunnen staan”, aldus hoofdeconoom Steen Jakobsen van Saxo Bank. Sociaal in plaats van financieel herstel Grote gangmaker achter de positieve vooruitzichten voor commodities als olie, goud en granen is volgens Jakobsen de wijze waarop – nadat de pandemie is bedwongen - het wereldwijde economisch herstel vorm gaat krijgen.

“In plaats van het herstellen van financiële stabiliteit komt de focus op sociale stabiliteit te liggen. Op zaken als het verkleinen van de ongelijkheid, vergroening en het verbeteren van de infrastructuur”, aldus Jacobsen.

Verhogingen van het minimumloon, groene investeringen en nieuwbouw kunnen daarbij aanjagers zijn voor de grondstoffenmarkten. Iets wat al zichtbaar begint te worden via de forse stijging van de Bloomberg Commodity Index over het afgelopen kwartaal.

Zaken zoals vaccin-optimisme en de groeiende noodzaak om klimaatproblemen aan te pakken kunnen de vraag naar grondstoffen verder aanzwengelen.

Dollar blijft zwak

Ook een verdere verzwakking van de dollar kan een grondstoffenrally verder aanwakkeren, zo denken de economen van Saxo Bank.

Vooral als gevolg van extra stimuleringspakketten en het groeiende Amerikaanse handelstekort wordt een verdere daling van de dollar verwacht. Daarbij kan door negatieve reële rentes ook de druk op de dollar als wereldwijde reservevaluta verder toenemen.

Maar crypto’s winnen aan vertrouwen

Daarentegen voorziet Saxo Bank een aanhoudende interesse in cryptocurrencies, die in hun ogen steeds meer geaccepteerd en minder obscuur worden.

Steeds meer beleggers en investeerders zullen genegen zijn enkele procenten van hun vermogen in crypto’s te steken, aangezien deze een kans bieden op hoge rendementen. Ook het feit dat er – onder meer door stimuleringspakketten – enorm veel geld beschikbaar is kan de vraag naar crypto’s verder aanwakkeren. v Het feit dat steeds meer gewone burgers crypto’s omarmen vergroot echter ook de kans op extra regulering en zal een verdere stimulans voor hackers zijn om zich op deze munten te richten.

Spannend jaar voor inflatie en obligaties

Daarnaast geven de Saxo-economen in hun Outlook onder meer hun visie op de inflatie en op obligaties.