De bitcoin-ETN van VanEck doorbreekt al na tweeënhalve maand de grens van USD 100 miljoen

Eind november 2020 werd de VanEck Vectors Bitcoin ETN op de beurs geïntroduceerd. En inmiddels, nog geen drie maanden later, bedraagt het belegd vermogen meer dan USD 100 miljoen. Dankzij de notering op het gereglementeerde segment van de Deutsche Börse Xetra kunnen beleggers nu via de beurs blootstelling verkrijgen aan de belangrijkste cryptomunt van dit moment, zonder dat zij de munt zelf hoeven te kopen.

" Bitcoin heeft zich inmiddels als zelfstandige beleggingscategorie gevestigd", aldus Martijn Rozemuller, hoofd Europa bij VanEck. "Dankzij de geringe correlatie met andere beleggingscategorieën, kunnen beleggers nu bitcoin gebruiken om hun portefeuille te diversifiëren." Om te kunnen beleggen in een cryptovaluta zoals bitcoin, hebben beleggers normaal gesproken een zogenaamde wallet nodig. Daarin worden bitcoins op de blockchain opgeslagen, apart van de rest van de beleggingsportefeuille. Maar via een ETN kunnen beleggers net zo eenvoudig beleggen in bitcoin als in aandelen of ETFs.

"Het maximumaantal bitcoin dat in omloop kan zijn, is technisch begrensd en de aantallen die nieuw in omloop wordt gebracht, nemen steeds verder af. Daarom wordt de cryptomunt ook wel aangeduid als digitaal goud", stelt Dominik Poiger, productmanager bij VanEck. "Door de indrukwekkende koersstijging van de afgelopen weken is bitcoin bij veel beleggers in beeld gekomen als interessant beleggingsalternatief."

Beleggen in bitcoin brengt weliswaar tal van voordelen met zich mee, maar gaat ook gepaard met hoge risico's. Beleggers die overwegen om in bitcoin te beleggen, moeten in staat zijn om deze risico's goed in te schatten. Het gaat hier bijvoorbeeld om risico's als technologierisico en hoge volatiliteit.