VanEck halveert de kosten voor zijn bitcoin-ETN

Vermogensbeheerder VanEck verlaagt vanaf vandaag de Total Expense Ratio (TER) voor de VanEck Vectors Bitcoin ETN van 2,00% naar 1,00% per jaar. Deze ETN (Exchange Traded Note) is in november 2020 geïntroduceerd en biedt beleggers de mogelijkheid om op gereguleerde wijze, via de beurs, blootstelling te verkrijgen aan de koersontwikkeling van bitcoin. De VanEck Vectors Bitcoin ETN volgt de koersontwikkeling van de MVIS CryptoCompare Bitcoin VWAP Close Index. De koers van deze index is rechtstreeks gekoppeld aan de bitcoinkoers.

Al in februari 2021, nog geen drie maanden na de introductie, doorbrak de VanEck Vectors Bitcoin ETN de grens van $ 100 miljoen aan beheerd vermogen. "Er is onder beleggers grote belangstelling voor onze Bitcoin ETN", zegt Martijn Rozemuller, hoofd Europa bij VanEck. "Door middel van een kostenverlaging willen wij de positieve schaaleffecten die het gevolg zijn van deze snelle groei, graag doorgeven aan onze klanten. Op deze manier kunnen zij via ons beursgenoteerde product de bitcoinrendementen in het vervolg nóg nauwkeuriger volgen."

Dankzij de gereguleerde structuur kunnen beleggers via een ETN-product in bitcoin beleggen, op dezelfde manier als in aandelen of in ETFs. Daarvoor hebben zij geen zogenaamde wallet nodig, waarin bitcoins apart van de rest van het depot op een blockchain wordt opgeslagen. Met het geld dat in een ETN wordt belegd, worden uitsluitend bitcoins gekocht, zodat elk ETN-aandeel een reëel aandeel in bitcoin vertegenwoordigt.

Om de veiligheid van bitcoin te waarborgen, maakt VanEck gebruik van de diensten van Bank Frick. Dit is een in EER1 -land Liechtenstein gereguleerde bewaarder, waar de bitcoins in een zogenoemde 'cold storage' worden opgeslagen. Verlies ten gevolge van bijvoorbeeld aanvallen door hackers, kan echter nooit volledig worden uitgesloten. Bank Frick behoort tot de Europese pioniers op het gebied van integratie van cryptovaluta's in de reguliere financiële wereld. Beleggen in bitcoin en bitcoinproducten brengt weliswaar tal van voordelen met zich mee, maar gaat ook gepaard met hoge risico's. Beleggers die overwegen om in bitcoin te beleggen, moeten in staat zijn om deze risico's goed in te schatten. Het gaat hier onder andere om technologie- en volatiliteitsrisico.

Bitcoin etfs