Optimisme alweer verdampt

Cornevanzeijl
Corné van Zeij

Corné van Zeijl houdt iedere maand een enquête onder beursexperts om het sentiment op zowel de korte als lange termijn te peilen. De ondervraagden geven tevens inzicht in hun meest en minst favoriete ondernemingen. Deze maand is de enquête door 70 experts beantwoord.

1-maands verwachtingen

De AEX steeg in april met een bescheiden 1,1%. De beurs begon erg optimistisch aan de maand maar aan het einde ging het als een nachtkaarsje uit. Het lag zeker niet aan de kwartaal cijfers. Die waren meer dan goed. En de bedrijven die de mooiste cijfers lieten zien werden daar ook goed voor beloond. Dat was ook de reden dat de experts zo enthousiast waren in hun aprilverwachtingen.

Maar goed een plus van 1,1% is en blijft een plus. Wellicht dat de stijgende rente een verklaring voor de matige stijging kan geven. De 10 jaars obligatierente eindigde op het hoogste niveau van de afgelopen 12 maanden. Voor de komende maand is het optimisme weer redelijk verdampt. 29% van de ondervraagden denkt dat de AEX meer dan 2% gaat stijgen. Aan de andere kant verwacht 26% een daling.

1-maands sentiment

Beurssentiment

6-maandsverwachtingen

Voor de lange termijn zijn er zelfs iets meer sombere dan optimistische experts. Sommige denken dat al het mogelijke positieve nieuws nu wel in de koers verwerkt zit. Andere denken dat het economische herstel een stijgende rente met zich mee gaan brengen. De optimisten daarentegen gaan van de positieve effecten van het sterke winstherstel uit.

Sentiment aandelen

Speciale vraag

De speciale vraag ging over de effecten van Biden’s belasting plan. Biden's belastingplan heeft
a) een positief effect op de economie door de stimulans
b) per saldo een neutraal effect op de economie
c) een negatief effect door de bijeffecten van de hogere belastingen.

De meeste experts gaan van een positief effect op de economie. Maar liefst 60% denkt dat positief gaat uitpakken voor de economie. 27% denkt dat het per saldo niet zoveel uitmaakt. En de resterende 13% verwacht een negatief effect. In de commentaren werd er nog wel op de lange en de korte termijn effecten gewezen.

Aandelenkeuzes april

Aandelen beleggingen

De individuele aandelenkeuzes waren niet goed. Beter gezegd slecht. Per saldo daalden de top aandelen met gemiddelde 5,3%, terwijl de flop aandelen juist met 3,9% omhoog gingen. Bij de keuzes die de IEX lezers hadden gemaakt, zien we een zelfde patroon. Ieder aandeel in de top portefeuille ging de verkeerde kant op, dat is dus naar beneden. De floppers gingen juist omhoog. Daarmee komt er een einde aan de winning streak van de afgelopen drie maanden. Per saldo heeft een long/short portefeuille ondanks deze dramatische performance dit jaar nog wel een plusje laten zien.

Aandelenkeuzes mei

Favoriete aandelen

Voor de komende maand is men erg enthousiast over Royal Dutch Shell . Van de winstcijfers zal het niet komen want die zijn al geweest. Er gaat komende maand nog wel een beetje dividend af. Unilever en AEGON volgen op een gezamenlijke tweede plaats. Ahold, Heineken en ASML vervolmaken de lijst. Ahold staat al het hele jaar op de top lijst. Twee maanden leverden een outperformance op, twee maanden een underperformance. Aan de flopkant staat Just Eat TakeAway wederom fier bovenaan. Ook van Unibail en Adyen moet u het niet hebben aldus de experts.

Conclusie

De experts verwachten vlees noch vis voor mei.