LGIM: Te veel stimulans zorgt voor oververhitting economie VS

De Amerikaanse economie heeft geen verdere stimulans nodig. Dat zegt Tim Drayson, hoofdeconoom bij Britse vermogensbeheerder LGIM. De economie in de VS is namelijk behoorlijk op stoom met (naar alle waarschijnlijkheid) 3% groei voor het derde kwartaal op een rij. Maar de door het Amerikaanse congres goedgekeurde belastingverlagingen en het verdere pakket aan hervormingen zijn uitgebreider dan verwacht en zullen de groei verder aanwakkeren.

Door deze maatregelen verwacht Drayson 0.5% extra groei in 2018, wat de totale bbp-groei naar ca. 3% zou tillen. Dit is bijna het dubbele van LGIM’s eerdere schatting van de potentiële groei. Ook verwacht de vermogensbeheerder verdere impulsen voor groei in 2019, zelfs met een conservatieve schatting van bedrijfsinvesteringen.

Het congres heeft gekozen voor een groter tekort, hopend dat de belastinghervormingen de economie zullen aanjagen om hiermee de belastingverlaging te bekostigen.

De vraag is alleen hoe de Fed hiermee omgaat. De groeiverwachtingen voor 2018 zijn verhoogd en er wordt een lagere werkloosheid voorspeld, terwijl de voorspellingen ten aanzien van inflatie en rente ongewijzigd blijven. Tenzij deze verwachtingen op de lange termijn worden bijgesteld, duidt deze strategie op een meer agressieve oververhitting van de economie om inflatie te doen stijgen.

Nu er duidelijkheid is over de fiscale maatregelen, en met Powell achter het stuur, zou de Fed in maart zijn rentevoorspellingen naar boven moeten opschroeven. Maar een recessie aan het eind van dit decennium is een groeiend risico en als de Fed onder politieke druk de economie blijft stimuleren, dan zou een klap nog veel harder aan kunnen komen.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.