Beleggen in 2018: wat kunnen we verwachten?

Het jaar is bijna voorbij en 2018 ligt in het vooruitschiet. 2017 was erg vriendelijk voor de belegger, maar toch zorgden enkele (bijna-) internationale conflicten - ondanks de goede evoluties in de beleggingswereld - toch voor de nodige Westerse terughoudendheid op de Aziatische markten. Voor 2018 worden de eerste prognoses voorzichtig gemaakt, waarbij de focus voornamelijk ligt op de kansrijke sectoren en eventuele gevaren die de beleggingswereld op kunnen schrikken. Door opportuniteiten en valkuilen bloot te leggen, moet jij als belegger dan ook jouw kans beter kunnen grijpen. We doen een en ander voor jou uit de doeken.

Prognose 1: Waarschijnlijk (nog) geen forse beurscorrectie

De voorbije jaren werden de rentes kunstmatig laag gehouden door onder andere het ingrijpen van de Europese Centrale Bank. Nu dat ingrijpen opnieuw wordt teruggedrongen, wordt aangenomen dat de economie het opnieuw een stuk beter zal gaan doen. Dat hoeft anderzijds natuurlijk ook niet te betekenen dat ook de beurzen dat voorbeeld zullen volgen, maar het is wel een eerste positief signaal.

We moeten het ook aanhalen: de beurzen zijn al een hele tijd aan het klimmen. Sommigen spreken zelfs van een oververhitting, met onder andere de vrees voor de cryptobubbel in het achterhoofd. Toch wordt aangenomen dat de beurscorrectie in 2018 slechts een milde correctie zal zijn en dat de forse beurscorrectie er een zal zijn voor 2019 of 2020. Enige voorzichtigheid is met andere woorden geboden, zeker naar het einde van 2018 toe.

Aexaandeel

Prognose 2: Obligaties winnen opnieuw aan belang

Dankzij het ingrijpen van de Europese Centrale Bank, zijn aandelen lange tijd interessanter geweest dan obligaties. Voor 2018 wordt verwacht dat dat ook zo zal blijven. Vanaf de zomer zullen obligaties echter weer aan belang winnen, met oplopende rentes tot gevolg. Voor zij die van plan zijn om te investeren in obligaties, raden we dan ook aan om nog even de nodige terughoudendheid aan de dag te leggen en te wachten op betere rendementen.

Prognose 3: Aziatische aandelen zullen sterk groeien

Prognoses voorspellen voornamelijk een grote toekomst voor Aziatische aandelen, met onder andere de Japanse en Zuid-Koreaanse aandelen voorop. Wat China betreft is het nog steeds koffiedik kijken.

Een en ander heeft natuurlijk ook te maken met het stabiel blijven van de dollar tegenover de euro en de technologische vooruitgang in de Aziatische gebieden. Anderzijds kan die groei natuurlijk gehypothekeerd worden door de oplopende spanningen met Noord-Korea. De geopolitieke actualiteit moet in deze regio dan ook voortdurend gemonitord worden.

Prognose 4: Ook waardeaandelen zullen opnieuw aan belang winnen

Alhoewel de voorbije jaren vooral de groeiaandelen het goed deden, wordt aangenomen dat dat in 2018 zal veranderen. De waardering van de groeiaandelen is door het grote optimisme tegen zijn plafond aangelopen, waardoor wordt aangenomen dat vooral waardeaandelen een stuk interessanter zullen worden.

Prognose 5: IT-sector zal boomen

De tendens van de voorbije jaren toonde het al aan: de IT-sector doet het goed. Met kunstmatige intelligentie, slimme software, voortdurende doorbraken en toenemende automatisering hoeft het niet te verbazen dat aandelen uit de IT-sector een mooie toekomst beschoren zijn. Onder andere Equinix en General Electric zijn volgens analisten musthaves in iedere beleggingsportefeuille. Houd ook rekening met afgeleide producten. Zo zal intelligente software bijvoorbeeld geïntroduceerd worden in verschillende uitgeverijen van Editions Lefebvre Sarrut. Ook daar kunnen wel eens mooie cijfers geboekt worden.

Risico’s voor 2018

Voor de grootste risico’s en doemscenario’s kijken we naar de ‘wall of worries’ van Amundi. Hier vrezen zij voornamelijk de starheid van het fiscaal beleid in de Verenigde Staten, het (opnieuw) ontploffen van de vastgoedmarkt, het terugvallen van de Britse economie ten gevolge van de Brexit en een nieuwe oliecrisis. Ter info: het risico op een oorlog met Noord-Korea schatten ze dan weer laag in, terwijl zij dan weer een groter risico zien in de spanningen in het Midden-Oosten.

Belang van een gespreide portefeuille blijft

Voorspellingen zijn en blijven natuurlijk voorspellingen. Lang niet alle risicofactoren zullen waarheid worden en ook de ‘aanraders’ zullen misschien ondermaats presteren. Het belang van een gespreide strategie blijven wij dan ook voortdurend benadrukken. Beleggingsfondsen zullen daarom slechts een gedeelte van hun portefeuille investeren in high-potentials en investeringsanalisten zullen steeds voldoende spreiding adviseren.