Skagen: Schatgraven in ondergewaardeerde cementsector in Japan en Zuid-Korea

Davidharris
David Harris

Skagen heeft kansen verzilverd in ondergewaardeerde cementbedrijven aan beide zijden van de Japanse Zee, schrijft David Harris , fondsbeheerder van Skagen Focus.

Japans pareltje van cement

Zo’n 18 maanden geleden hadden weinig beleggers en analisten belangstelling voor het Japanse bedrijf Taiheiyo Cement. De Japanse cementsector had te lijden onder een consolidatiegolf en capaciteitsaanpassingen. Het cementbedrijf kampte met lage groei in een markt die wordt gedomineerd door drie grote spelers.

Het overdreven negatieve sentiment rond het bedrijf en de gebrekkige research wekte de interesse van Harris . Skagen Focus voegt niet zomaar bedrijven toe aan haar portfolio. Alleen bedrijven die sterk ondergewaardeerd zijn en een opwaarts potentieel van minimaal 50% koersstijging hebben, komen in aanmerking.

Bij Taiheiyo was de katalysator voor die koersstijging een normalisatie in de vraag naar bouwmaterialen, versterkt door de Olympische Spelen in Tokyo in 2020 en kansen om de winstgevendheid te verbeteren. Daarnaast hadden weinig analisten oog voor de activiteiten van Taiheiyo aan de westkust van de VS die door nieuwe acquisities waren verkregen en waarmee het bedrijf zou kunnen profiteren van de investeringen in de infrastructuur daar.

Nadat de koers van Taiheiyo Cement van 2800 yen in augustus 2016 naar 4700 yen in november 2017 was gestegen en daarmee het koersdoel werd benaderd, is Harris de positie weer gaan afbouwen. Koreaanse kansen in de cementsector Vergelijkbare kansen deden zich voor aan de andere kant van de Japanse Zee. In Zuid-Korea ging de cementindustrie door een moeilijke fase. De prijsdruk is groot en de sector is sterk gefragmenteerd. Harris noemt de situatie op de Zuid-Koreaanse cementmarkt vergelijkbaar met de Japanse tien jaar geleden. Er was sprake van overcapaciteit, die leidde tot herstructurering en minder producenten. Sindsdien hebben de overgebleven spelers een redelijk prijspeil kunnen hanteren.

Skagen Focus nam in oktober 2017 posities in het Zuid-Koreaanse Hanil Cement en Asia Cement. De aandelenkoers van beide bedrijven was behoorlijk ondergewaardeerd. Begin 2017 werd Hanil Cement het grootste cementbedrijf in Zuid-Korea door de overname van zijn concurrent, Hyundai Cement. Als gevolg van de consolidatie in de sector kwam later in het jaar Halla Cement in de etalage. SKAGEN Focus heeft vervolgens twee posities opgebouwd, een in de marktleider Hanil en een in Asia Cement.

Asia Cement was een van de kleinere spelers op de markt, maar wel met de sterkste balans, die volgens Skagen wel eens een doorslaggevende rol zou kunnen spelen. Kort hierna werd Asia Cement genoemd als kandidaat-koper van Halla Cement, waardoor de koers van Asia Cement sterk steeg.

Sinds Skagen in Asia Cement in oktober 2017 belegde, is de koers met bijna 50% gestegen. De deal is intussen rond en Asia Cement is daarmee de derde speler op het Koreaanse schiereiland geworden. De consolidatie pakt ook goed uit voor Hanil Cement, waarvan de koers sindsdien ook fors is gestegen (+25%).

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.