De meest overgewaardeerde Amerikaanse technologieaandelen blijven bellen blazen

Door Peter Garnry, Hoofd Aandelenstrategie bij Saxo Bank

Peter garnry
Peter Garnry
Dit jaar is het voor Amerikaanse groei- en technologieaandelen al dramatisch geweest. Veel beleggers vragen zich dan ook af of de recente dalingen een koopkans bieden. Het korte antwoord is nee. De financiële omstandigheden verkrappen nog steeds en we bevinden ons in een regime dat doorgaans gepaard gaat met negatieve aandelenrendementen. De meest overgewaardeerde segmenten van de Amerikaanse aandelenmarkt worden ook nog boven hun pre-pandemische niveau gewaardeerd, wat wijst op meer neerwaartse risico's.

Nu de Nasdaq 100 futures met 27% zijn gedaald ten opzichte van de piek eind 2021, vragen veel klanten zich af of het tijd is om agressief in te stappen in de aandelenmarkt en vooral in Amerikaanse technologieaandelen. Onze visie op Amerikaanse aandelen is niet veranderd en daarom blijven we defensief en verkiezen we thema's zoals grondstoffen, defensie, logistiek, India, cyberveiligheid, halfgeleiders en bedrijven van hoge kwaliteit.

De financiële voorwaarden verkrappen nog steeds en we zijn op een niveau aanbeland dat doorgaans met negatieve aandelenrendementen wordt geassocieerd. Het exportverbod op tarwe dat India dit weekend wegens een mislukte oogst uitvaardigde, zal de inflatoire druk op de rentetarieven en de aandelenwaarderingen blijven opvoeren.

Opmerkelijk is dat het 4% duurste deel van de Amerikaanse aandelenmarkt, namelijk bedrijven met een 12-maands forward EV/Sales ratio van meer dan 8x, nog steeds duurder is dan het waarderingsniveau van vóór de pandemie. En dat ondanks de recente aanzienlijke dalingen van Amerikaanse technologieaandelen. Zelfs als deze groep zeer dure aandelen terugkeert naar hun pre-pandemisch niveau, waarvoor nog eens een daling van 15% nodig zou zijn, zou dat niveau opnieuw twee keer zo hoog zijn als de aandelenwaardering in de periode van eind 2013 tot eind 2016. Met andere woorden, als het meest overgewaardeerde deel van de Amerikaanse aandelenmarkt terug naar die niveaus terugkeert, dan zullen de koersdalingen aanzienlijk zijn.

We raden beleggers aan om op basis van een analyse van het bedrijfsmodel te bepalen welke technologieaandelen ze kunnen kopen en te wachten tot de waarderingen van de aandelen verder dalen. Naar onze mening is er geen haast bij. Haast en spoed is zelden goed.