Pimco: Komende vijf jaar nog volatiel met uiteenlopende inflatiecijfers

Beleggers hoeven er de komende vijf jaar niet op te rekenen dat de wereldwijde economie terugkeert naar pre-pandemische niveaus met stabiele groei en lage inflatie. De komende jaren moeten beleggers omgaan met hogere volatiliteit en uiteenlopende inflatiecijfers, schrijven Lorenzo Pagani, Peder Beck-Friis en John Mullins van ’s werelds grootste obligatiebelegger Pimco.

Zelfs als de pandemie en de aan de oorlog in Oekraïne gerelateerde prijsdruk afnemen, is het volgens de portfoliomanagers en strateeg onwaarschijnlijk dat de economie terugkeert naar het paradigma van vóór de pandemie. “Wij denken dat het waarschijnlijk is dat de wereldeconomie de komende vijf jaar met meer volatiliteit en uiteenlopende inflatiepaden te maken zal krijgen.

Tegen deze achtergrond moeten beleggers rekening houden met alle mogelijke uitkomsten en hun portefeuilles zo samenstellen dat ze bestand zijn tegen deze macro-economische omstandigheden.”

Om zich tegen de hoge inflatie in te dekken, kunnen beleggers volgens Pimco kiezen voor real assets en aan inflatie gekoppelde beleggingscategorieën. “Het is nog niet te laat om de inflatie te hedgen”, stellen zij. “Inflatiehedges blijven goedkoop in verhouding tot het verleden en weerspiegelen niet de risico's voor de inflatievooruitzichten. Dat betekent dat inflatiehedges in Europa nog steeds aantrekkelijk geprijsd kunnen zijn.”

Pimco verwacht dat de inflatie dit jaar piekt, maar in 2023 nog steeds hoog zal zijn voordat deze terugzakt naar het inflatiedoel van de ECB. “Dit zal een traag en stroef proces zijn en de opwaartse risico's in onze vooruitzichten zijn aanzienlijk.”