Fidelity verwacht 'Great Reset' voor het derde kwartaal

De inflatiedruk neemt toe en de toeleveringsketens worden hertekend. Fidelity International ziet dit als het begin van een ‘Great Reset’: onder aanvoering van de Fed blijken de centrale banken het temmen van de inflatie belangrijker te vinden dan een zachte landing van de economie, zo stelt CIO Andrew McCaffery.

De neerwaartse risico's voor de economische groei zijn exponentieel toegenomen. Een recessie in Europa lijkt nu zeer waarschijnlijk, gezien de oorlog in Oekraïne en de kwetsbaarheid voor de gasaanvoer uit Rusland. Ook de VS lijkt dichter bij een harde landing gekomen.

Fidelity's meest recente Quarterly Outlook schetst de gedachten van zijn beleggingsteams rond drie belangrijke thema's waarvan zij verwachten dat ze dit kwartaal zullen domineren:

60 procent kans op recessie

In maart leek een zachte landing nog mogelijk. De centrale banken zouden eerst de rente verhogen en dan halverwege de rit bijsturen. Nu de inflatie steeds verder oploopt, is de vraag echter hoe hard de landing zal zijn. Deze ommekeer bleek duidelijk toen de Fed haar retoriek omzette in actie. Na de renteverhoging van 75 basispunten in juni kunnen er morgen nog eens 75 basispunten bijkomen.

De ECB en de BoE zullen hun renteverhogingen waarschijnlijk minder ver doorvoeren. Hun economieën zijn meer blootgesteld aan de oorlog in Oekraïne en lopen een groter risico op een recessie. Toch zijn de risico's voor de mondiale groei duidelijk. De kans op een harde landing, waarbij centrale banken de economie in een recessie duwen, heeft Fidelity opgetrokken van 35 naar 60 procent.

China herrijst uit zijn lockdown

China bevindt zich in een andere fase van de economische cyclus dan de meeste andere landen. Zijn zero-covid-beleid heeft veel grote steden zoals Peking en Shanghai aan strenge lockdowns onderworpen. Dit leidde tot een korte maar scherpe economische terugval in april en mei.

Het land herstelt zich, wat duidelijk positief is voor zijn economie, maar veel indicatoren wijzen erop dat voorzichtigheid nog steeds geboden is. De verkoop van primair vastgoed ligt ver onder het vorige niveau, terwijl de werkloosheid vooral onder jongeren toeneemt, wat zorgwekkend is voor een regering die zich richt op sociale stabiliteit. Dit is vooral belangrijk in de aanloop naar het 20ste Partijcongres.

Via zijn budgettaire en monetaire beleid steunt China de economie steeds meer, maar de uiteindelijke doeltreffendheid ervan en de aard van het consumentenvertrouwen na de blokkades zijn nog onbekend. Het valt ook te bezien of het economische herstel sterk genoeg zal zijn om vertragingen elders in de wereld te compenseren. De kans dat China zich in het tweede halfjaar loskoppelt van de rest van de wereld wordt echter steeds groter.

De consument wordt verder op de proef gesteld

Consumenten voelen de inflatoire druk al, met crises rond de kosten van levensonderhoud en een dalende koopkracht als grote tegenwind. De toenemende ontevredenheid komt tot uiting in het consumentenvertrouwen: de indicatoren stonden zelden zo laag.

In sommige delen van de wereld doen consumenten nog niet wat zij denken. Het vertrouwen van de Amerikaanse consument heeft bijvoorbeeld wel een stevige knauw gekregen, maar de detailhandel blijft er veerkrachtig, gestimuleerd door de steunmaatregelen. Maar nu de hypotheekrente stijgt en de betaalbaarheid keldert, zal het lage vertrouwen zich waarschijnlijk snel vertalen in een daling van het activiteitenniveau.

Ook de Chinese consument heeft het niet gemakkelijk, nu de lockdowns nog vers in het geheugen liggen en de werkloosheid toeneemt. Verdere lockdowns zouden de consumptie verder kunnen terugdringen. Uiteindelijk zal de veerkracht van de consument bepalen hoe hard de economie zal landen.