T. Rowe Price: commentaar op Jackson Hole

“De inflatie is te hoog en dat blijft zo tenzij de arbeidsmarkt sterk afkoelt. Jerome Powell en de Amerikaanse centrale bank zullen daarom waarschijnlijk niet blij zijn met de recente rust die is ontstaan op de financiële markten.”

“Wat het monetaire beleid betreft, zit er maar één ding op: verder verkrappen. Dit suggereert dat we een combinatie zullen zien van een zwakkere aandelenmarkt, een verruiming van de credit spread, een sterkere dollar en stijgende rentes. De Amerikaanse centrale bank controleert de financiële markten niet direct, maar beschikt met het belangrijkste rentetarief wel over een zeer doeltreffend instrument. En er is geen ruimte om met de ogen te knipperen. Daarom verwacht ik dat we een centrale bankier gaan zien die een reeks van renteverhogingen zal doorvoeren.”

“Onze beste hoogfrequente temperatuurmeter voor de wereldeconomie, de PMI-cijfers, zeggen dat we ons in een recessieve wereldeconomie bevinden. Daarom lijken de recente stijgingen op de aandelenmarkt fragiel.”