Natixis IM: Nederland zakt drie plaatsen op ranglijst van meest aantrekkelijke landen om met pensioen te gaan

De pensioenzekerheid staat wereldwijd onder toenemende druk, omdat inflatie, een volatiel marktklimaat en lage rente van invloed zijn op de pensioenen, zo blijkt uit de Global Retirement Index (GRI) 2022 van Natixis Investment Managers.

Uit de Global Retirement Index van dit jaar komt naar voren dat 2022 een van de slechtste jaren sinds mensenheugenis kan worden om met pensioen te gaan, omdat gepensioneerden niet alleen het risico lopen pensioeninkomen te moeten onttrekken aan een reeds uitgeputte pool van activa, maar ook grotere risico's zullen moeten nemen met portefeuilles om het reeds verloren terrein goed te maken.

Nederland daalt dit jaar drie plaatsen op de ranglijst, van positie vijf naar acht. Dat is met name te wijten aan de lagere scores op de subindices Materieel welzijn (3e) en Financiën (26e) en ook omdat andere landen als Luxemburg en Australië beter presteerden.

Belangrijke onderwerpen in de Global Retirement Index:

- Tiende jaarlijkse Global Retirement Index (GRI) onthult dat 2022 het meest uitdagende jaar kan worden om met pensioen te gaan in de recente geschiedenis, omdat de marktomstandigheden van invloed zijn op pensioenen
- Nederland zakt van plek 5 naar 8 op de ranglijst, met een totaalscore van 75%, tegen 76% in 2021
- Noorwegen staat op de eerste plaats, gevolgd door Zwitserland en IJsland. Luxemburg en Tsjechië komen in de top tien, terwijl Duitsland en Canada hier uitvallen.
Ierland is de afgelopen tien jaar het sterkst gestegen in de GRI-ranglijst, van de 38e plaats in 2012 naar de vierde plaats dit jaar.