Invesco: Hervormingen maken Chinese staatsbedrijven aantrekkelijk

Chinese staatsbedrijven worden steeds interessanter voor beleggers, die daarmee kunnen profiteren van de strategie om meer externe beleggers tot deze ondernemingen toe te laten. De ingezette hervormingen leiden tot een hogere winstgevendheid en sterkere balansen, stelt vermogensbeheerder Invesco .

De Chinese staat voert onder meer een beleid om de overcapaciteit, vooral in de energie- en grondstoffensector, terug te dringen. Dat leidt tot hogere prijzen en dus hogere winsten. Strengere milieuregels spelen hier ook een grote rol.

Daarnaast roept de Chinese overheid als dominante aandeelhouder bedrijven op hogere dividenden uit te keren, hetgeen de afgelopen jaren ook daadwerkelijk is gebeurd. Externe beleggers profiteren daarvan mee. Een hogere ‘payout’ zorgt volgens Invesco eveneens voor een rem op ‘roekeloze overnames’. Met als resultaat hogere aandelenwaarderingen, een beter rendement op het eigen vermogen van bedrijven en extra inkomsten voor de staat. Dat laatste element is ook goed nieuws voor beleggers, omdat dit geld weer kan worden ingezet voor het verder hervormen van zwakke staatsbedrijven.

Beleggers dienen wel het onderscheid te maken tussen Chinese hervormingen van staatsbedrijven en de privatiseringsoperaties in Europa en de VS waarbij de overheid nagenoeg uit beeld verdwijnt. De Chinese overheid zal een veel grotere vinger in de pap houden en heeft als doelstelling staatsbedrijven groter en sterker te maken. Invesco zegt dan ook ‘selectief’ te zijn in de beleggingskeuzes: de voordelen van de hervormingen verschillen per bedrijf.