Northern Trust: Grote kans op koersdaling groeiaandelen

Hoog gewaardeerde groeiaandelen lopen een significant risico op koersdalingen. De huidige hoge koersen reflecteren extreme verwachtingen ten aanzien van winst en omzet. Worden deze niet waargemaakt, dan kan zelfs een kleine afwijking van de prognoses grote gevolgen hebben, zo leren recente ervaringen. Beleggers in kwalitatief sterke waardeaandelen zitten juist goed mochten groeiaandelen blijven teleurstellen. Dat stelt Michael Hunstad, hoofd kwantitatieve strategieën bij vermogensbeheerder Northern Trust .

Zowel Facebook als Netflix behaalden recent hoger dan verwachte winsten. Toch liepen de aandelen van beide bedrijven forse averij op omdat verwachte omzetcijfers niet werden behaald. In enkele dagen verdampte meer dan 20% van de waarde van Facebook ; bij Netflix was dit meer dan 9%. Hunstad geeft aan dat deze ‘grote bewegingen’ niet per se irrationeel zijn. Immers, de aandelenkoers van deze ondernemingen is niet zozeer gebaseerd op de intrinsieke waarde, maar vooral op de toekomstige groei. Volgens sommige schattingen zijn die verwachtingen goed voor tweederde van de waarde van Facebook , bij Netflix is dit zelfs meer dan 95%. Een vergelijkbare koersdaling was te zien in juli 2017 toen Alphabet en Amazon een grotere omzet behaalden dan verwacht maar tekortschoten qua winst.

Opkomende landen

Naast groeifondsen als Facebook en Netflix staan ook vergelijkbare bedrijven in opkomende markten onder zware druk. Afgelopen week maakte de Chinese internetgigant Tencent bekend dat het een omzetgroei van 30% had behaald. Daarmee voldeed het bedrijf nog steeds niet aan de hoge verwachtingen – de koers sloot de dag erop 6% lager. Ongeveer 80% van de huidige waarde van het aandeel van Tencent is gebaseerd op de verwachte groei.

Een ander voorbeeld is de Chinese internetwinkel JD.com. Het bedrijf heeft de laatste drie kwartalen niet voldaan aan de resultaatsverwachtingen wat leidde tot stevige koersdalingen. Aangezien JD.com nog geen winst maakt is de waarde volledig gebaseerd op de verwachte groei, aldus Hunstad.

Of het nou gaat om een groeiaandeel in een ontwikkelde economie of in opkomende landen, al deze bedrijven staan onder enorme druk om te voldoen aan de verwachtingen van Wall Street . De recente teleurstellingen wijzen op een stijgend risico dat de koersspurt van bepaalde groeiaandelen aan vaart verliest.