De ECB herschudt de kaarten voor de assetallocatie

Het verwacht rendement voor aandelen uit de Eurozone bedraagt nog meer dan 20 %, zelfs na de sterke start sinds het begin van het jaar. In het obligatiegedeelte is er nog een potentieel in hoogrentende obligaties en obligaties uit de groeilanden.

De aandelen- en obligatiemarkten zetten de afgelopen drie jaar een indrukwekkende prestatie neer. Het soepele monetaire beleid van de centrale banken duwde de rente naar beneden en ondersteunde de aandelenmarkten. Sinds het begin van het jaar zijn het voornamelijk de aandelenmarkten die de kar trekken, ondanks de onzekerheid over Griekenland en de voortdurende spanningen tussen Rusland en Oekraïne. Ondersteund door de start van het kwantitatief versoepelingsprogramma van de Europese Centrale Bank, alsook een significante verbetering van de economische vooruitzichten, was de aandelenmarkt uit de Eurozone the place to be, terwijl de obligaties te vermijden zijn.

Eurozone accelereert

De Amerikaanse economie heeft een sterk 2014 achter de rug. Die trend zal zich de komende maanden, ondanks de stijging van de Amerikaanse dollar, voortzetten. “De consumptie wordt ondersteund door de sterke arbeidsmarkt en de forse terugval van de benzineprijzen”, verduidelijkt Vincent Hamelink, CIO van Candriam Investors Group (Candriam). “De Amerikaanse economie zal dit jaar met zo’n 3 % groeien.“ Intussen is de economie in de Eurozone aan het versnellen, dankzij slechts een beperkte fiscale verstrakking, een gradueel herstel van de consumptie dankzij de lage olieprijs, én vooral de depreciatie van de euro die de globale exportgroei ondersteunt. Candriam verwacht een economische groei van zo’n 1,5 % dit jaar en zelfs 2 % in 2016.

Centrale banken beheersen toneel

Terwijl de economische groei stilaan aan het normaliseren is, blijven de centrale banken een belangrijke rol spelen door de rente historisch laag te houden en de economie van liquiditeit te voorzien. De Europese Centrale Bank en Bank of Japan compenseren ruimschoots de stopzetting van de stimulusprogramma van de Federale Reserve over het afgelopen jaar. “Bovendien zijn de centrale banken geëvolueerd van een nulrentebeleid naar een beleid van negatieve rentes”, klinkt het bij Candriam. “Dat heeft een belangrijke impact gehad op de obligatiemarkten, waar enkel nog aan het lange eind van de curve een rente van meer dan 1 % te vinden is.”

Diversificatie

De obligatiemarkten staan op een keerpunt. Nog nooit waren Europese obligaties zo duur. Het activa-inkoopprogramma van de Europese Centrale Bank maakt sinds deze week deel uit van de cyclus van budgettaire verstrakking. Die maatregelen hebben de Europese obligatiemarkten door elkaar geschud. Aangezien de rente op liefst 80 % van die obligaties minder dan 1 % bedraagt, zijn de rendementsvooruitzichten dan ook laag. Desondanks dat verstoord beeld, zijn er nog tal van opportuniteiten voor obligatiebeleggers die verder kijken dan de Eurozone. “Op het vlak van overheidsobligaties is het mogelijk om met een gediversifieerde portefeuille in onder meer Noorse, Australische of Poolse obligaties een positief rendement te behalen”, legt Nicolas Forest, Head of Fixed Income, uit. “Bovendien zouden de centrale banken van die landen ook nog eens hun rente kunnen verlagen.”

High yield boven groei

Obligaties van de groeilanden hebben een potentieel van zo’n 5 % voor de komende maanden, al kunnen ze wel lijden onder de normalisatie van het beleid van de Federal Reserve . “Selectiviteit is van groot belang. Zo bieden bijvoorbeeld obligaties uit Kazachstan of Sri Lanka nog een rendement van zo’n 6 % voor obligaties uitgedrukt in dollar”, verduidelijkt Nicolas Forest.

Bedrijfsobligaties bieden eveneens nog opportuniteiten. Hoewel de ECB zich beperkt tot de aankoop van overheidsobligaties, zijn bedrijfsobligaties steeds populairder. Bepaalde hybride obligaties bieden nog een degelijk rendement, terwijl ze profiteren van een verbetering van de fundamentals. Buiten de Eurozone bieden Amerikaanse hoogrentende obligaties het meest potentieel, en dat terwijl de meeste Amerikaanse bedrijven nu hun schulden financieren door obligaties uit te geven in Europa.

Potentieel voor aandelen

De aandelenmarkten hebben zelfs na de sterke prestatie over de afgelopen drie jaar nog potentieel. Liquiditeit en groei blijven een sleutelelement voor de voortzetting van de rally en de waardering van de aandelenmarkten blijft aantrekkelijk, zeker in vergelijking met obligaties, waarvan de rentes zich dichtbij het historische dieptepunt bevinden.

De Eurozone is echter de te verkiezen regio. De aandelenmarkten uit de Eurozone profiteren van een beter relatief economisch momentum ten opzichte van de Verenigde Staten en een hoger potentieel winstherstel. Het economisch herstel heeft een belangrijke impact op de winstgroei van de bedrijven uit de Eurozone. “Een reële economische groei van 1 % tot 2% heeft een positieve impact op de verwacht winst van meer dan 10 %”, legt Koen Maes, Global Head of Asset Allocation uit. “Bovendien is ook de daling van de euro een opsteker voor de winsten van de bedrijven uit de Eurozone.” Daarbovenop noteert de relatieve verwachte winst per aandeel voor de komende twaalf maanden van de MSCI Europe ten opzichte van de VS momenteel op het laagste niveau sinds het begin van het millennium.

Voorkeur Dax en smallcaps

Een goede manier om in te spelen op het cyclisch herstel en de depreciatie van de euro is via de Duitse Dax. “Duitse bedrijven zullen het meest profiteren van de depreciatie van de euro, aangezien liefst 56 % van de omzet van de bedrijven in de Dax van buiten Europa komt”, klinkt het. “Bovendien is de relatieve verwachte koerswinstverhouding van de Dax ten opzichte van de MSCI heel aantrekkelijk en heeft de Dax geen blootstelling aan de energiesector.

Ook small caps zijn een goede manier om een graantje mee te pikken van het cyclisch herstel van de Eurozone. De relatieve prestatie van small caps ten opzichte van de brede markt hangt sterk samen met de evolutie van de activiteitsindices (PMI’s) die momenteel in een opwaartse trend zitten. Small caps vormen bovendien een hefboom op het cyclisch herstel via een volatielere, maar sterkere winstgroei in periodes van economische groei.