BNP Paribas over klimaattop: Financiële instellingen aan zet

De aanstaande VN-klimaatconferentie in Parijs houdt de milieugemoederen bezig. Hoofdeconoom Raymond van der Putten van BNP Paribas stelt in de Conjuncture van deze maand dat drastischer maatregelen nodig zijn om de wereldwijde temperatuurstijging te beteugelen. De tijd van pappen en nathouden is voorbij.

De investeringen in CO₂-arme technologieën en energiezuinige projecten moeten fors worden opgekrikt. Institutionele beleggers lopen nog tegen te veel investeringshindernissen aan. Zo moet het risicorendement van infrastructurele projecten worden verbeterd en dient er wel rekening te worden gehouden met externe factoren gerelateerd aan het gebruik van fossiele brandstoffen, aldus Van der Putten in zijn uitgebreide rapport. De financiële sector speelt een belangrijke rol als het gaat om het ontwikkelen van duurzame producten, zoals groene obligaties, om langetermijnfinanciering aan te trekken, aldus Van der Putten.

Gelukkig hebben recente technologische doorbraken ervoor gezorgd dat het opwekken van groene stroom een stuk goedkoper geworden is en zelfs onder bepaalde omstandigheden kan concurreren met energie die opgewekt wordt in ‘ouderwetse’ energiecentrales.

Zeker is dat de klimaattop in Parijs onder een gunstiger gesternte van start zal gaan dan de vorige bijeenkomsten. Recente natuurrampen hebben betrokkenen wederom met hun neus bovenop de feiten gedrukt. Er moet echt iets gebeuren om de CO₂-uitstoot in te dammen. Ook de samenleving begint steeds meer druk uit te oefenen op overheden, het bedrijfsleven en financiële instellingen. Steeds meer pensioenfondsen en andere institutionele beleggers maken een begin met het afstoten van hun niet duurzame beleggingen en maken hun carbon footprint openbaar. De vraag naar duurzame beleggingen neemt toe omdat andere partijen dit voorbeeld volgen.

We kunnen alleen maar hopen dat het resultaat van de top voldoet aan de hooggespannen verwachtingen, anders komt het de wereld op de langere termijn duur te staan. Bovendien zou het een regelrechte ramp zijn voor landen die het kwetsbaarst zijn voor klimaatverandering, concludeert Van der Putten.

ValueSpectrum News wire: +31 084-0032-842
news@valuespectrum.com

Copyright analist.be B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. analist.be doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.