Schroders ziet rentes nog verder stijgen

Schroders ’ bekendste macro-econoom Keith Wade geeft commentaar op de verhoging van gisteren. Maar hij kijkt ook verder en vraagt zich af of de markt te vanzelfsprekend uitgaat van een beperkte en zeer geleidelijke renteverhoging? De geschiedenis leert dat de verwachtingen er nogal vaak naast zitten. Beleggers moeten rekening houden met een kans op grotere renteverhogingen, meent Keith Wade, hoofdeconoom van Schroders .

Keithwade
Keith Wade

De markt acht het risico op een dramatische stijging van de rente verwaarloosbaar. De consensus is toch dat de rente geleidelijk verhoogd gaat worden en deze cyclus lager uitkomt dan in het verleden. Wade acht dit ook het meest waarschijnlijke scenario, maar vindt dat beleggers wel rekening moeten houden met een ander renteverloop. Er zijn omstandigheden die de kans daarop vergroten, zoals opkomende markten die sterk afhankelijk zijn van externe financiering, en grote hoeveelheden geld, dat gecreëerd is door de kwantitatieve verruiming, maar de reële economie niet bereikt.

Historisch gezien zijn er twee oorzaken voor een versnelling van de rentestijging: toename van inflatie en kapitaalvlucht. QE zorgt voor een verstoord evenwicht tussen de vraag en het aanbod van geld. De geldvoorraad is sterk toegenomen, maar gaat niet gepaard met voldoende groei. Kapitaalvlucht ontstaat als beleggers het vertrouwen verliezen dat een land zijn schulden kan dragen.

Wat zijn mogelijke risico’s?

  • Herhaling van de ’taper tantrum’ van 2013
  • Onderschatting van inflatie en de impact van QE

    De mogelijkheid bestaat dat het te laat is dat de Fed begonnen is met verkrapping, QE is dan als een dam die doorbreekt en een liquiditeitsvloed in de reële economie veroorzaakt. Vraag en aanbod van geld sluiten niet op elkaar aan, waardoor de prijzen (te) sterk stijgen. Het grote probleem van QE is dat de langetermijneffecten onbekend zijn. Het is onduidelijk wanneer de effecten van dit beleid gevoeld gaan worden. Centrale bankiers bewegen zich op onbekend terrein.

    Wade ziet ook nog een ander sinister scenario, waarbij het ingezette beleid om deflatie te bestrijden onomkeerbaar blijkt te zijn. Een ideaal niveau van inflatie is moeilijk te bereiken, met het gevaar dat hyperinflatie toeslaat. Al met al meent Wade dat beleggers er goed aan doen om in hun risicoafweging rekening te houden met een scenario van extreme renteverhogingen. Het is een staartrisico waar beleggers zich op kunnen voorbereiden.

    Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
    nieuws@analist.nl

    Copyright analist.nl B.V.
    All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.