Topfavorieten Goldman: voorkeur dividend en omzet

Het beursjaar 2019 is natuurlijk voor aandelen super uit de startblokken gegaan. Het gros van de internationale aandelenindices staat circa 15 procent hoger sinds de start van dit jaar. Hiermee komt de start uit tot de beste sinds 1998. Veel effectenhuizen stellen dat de gang er nu wel uit zou kunnen zijn en raden beleggers daarom om conservatiever te gaan beleggen zo meldt CNBC.

Pas op de plaats

De analisten van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs raden aan om stevig bottom-up te gaan beleggen om zo vooral defensievere aandelen te kopen. De analisten van Goldman Sachs zien voor dit kwartaal een winstdaling van 4,2 procent voor de Amerikaanse bedrijven. Mede hierom stelden de analisten een top 50 met favoriete aandelen op die vooral bedrijven bevatten met lage arbeidskosten, hoge dividendrendementen en stijgende omzetten. Dergelijke variabelen zijn trouwens ook populaire onderdelen van onze Analist Pro aandelenscreeners waarvan er veel de markten verslaan.

Toplijsten van Goldman

Goldman Sachs maakt haar aandelenselecties echter vooral voor haar eigen klanten. In januari raadde de bank nog haar klanten aan om winsten te nemen op het aandeel Nvidia, kort voordat er nieuws naar buiten kwam over minder groei in China waarop de koers een forse tik kreeg. Momenteel heeft Goldman Sachs 39 portefeuilles voor haar klanten waarvan er 34 de markten outperformen. De mandjes met portefeuilles hebben de volgende namen: “Hoge omzetgroei”, “Hoge Sharpe Ratio” en “Dual beta”.

Hoge omzetgroei

Net als Analist Pro weegt ook Goldman Sachs haar portefeuilles gelijk gewogen. Alle aandelen wegen dus evenveel mee. Hiermee worden grote overwegingen in de aandelen met grote marktkapitalisaties dus vermeden. Aandelen in dit mandje zijn onder andere Netflix, Align Technology, Amazon en Autodesk.

Hoge Sharpe ratio

De Sharpe ratio staat voor de verhouding tussen het rendement en het risico. Een hoog rendement is natuurlijk mooi maar we moeten het risico er uiteraard wel naast leggen. De Sharpe ratio deelt het rendement door het risico. De analisten van Goldman maken hun Sharpe ratio’s echter deels op basis van koersdoelen en geimpliceerde volatiliteit van de 6-maands optieprijzen. Aandelen die in dit mandje zitten zijn onder andere PVH, Conagra Brands, Western Digital en Assurant.

De bedrijven met relatief lage arbeidskosten besteden circa 5 procent van hun kosten aan arbeidskosten. Bedrijven met relatief hoge arbeidskosten zitten rond de 27 procent. Qua dividenden geeft Goldman Sachs de voorkeur aan aandelen waarvan ze verwachten dat hun dividenden tot 2020 dubbel zo hard groeien als die van het gemiddelde S&P 500 aandeel.