NN IP verlaagt exposure naar defensieve consumentenaandelen

NN Investment Partners (NN IP) heeft de blootstelling aan defensieve consumentenaandelen in haar Europese High Dividend -fondsen teruggebracht. Hogere grondstoffenprijzen en gunstige economische cijfers blijven de aanjagers van het herstel van de performance van waardebeleggen, dat halverwege februari begon.

Nicolassimar
Nicolas Simar

Volgens NN IP zijn de fundamenten voor de outperformance van waarde- en cyclische aandelen gelegd, omdat de eurozone van herstel naar expansie gaat. De voorlopige BBP -groei in de eurozone was, met 1,6% op jaarbasis, boven verwachting. De Europese winstverrassingen waren de sterkste sinds 2010, omdat bedrijven de kosten hebben kunnen verlagen en hun marges hebben kunnen behouden.

NN IP gaat ervan uit dat defensieve consumentenaandelen zullen gaan achterblijven. Deze zijn nu goed voor 15% van de Europese aandelenmarkt en noteren tegen een historisch hoge premie van 150% op een 12-maands voorwaartse koers-winstverhouding (K/W) ten opzichte van de Europese markt.

Nicolas Simar, Hoofd van de Equity Value-strategieën bij NN IP, licht toe: “Normaal gesproken komt een fors neergaande markt nooit voor, als het waarderingsverschil tussen cyclische en defensieve aandelen dicht bij de huidige één standaarddeviatie onder het historisch gemiddelde ligt. Als gevolg daarvan is onze huidige exposure in het Hoog Dividend Aandelen strategie , dat een voorkeur heeft voor de EU , goed gepositioneerd voor wat waarschijnlijk de volgende opstap in deze cyclus zal zijn.”

NN IP is ook overwogen in de bankensector. Nicolas Simar vervolgt: “Dit is de enige sector die in 2016 opnieuw is achtergebleven, na de eerdere teruggang in 2015. Hoewel de winstontwikkeling zwak blijft, is het waarschijnlijk dat stijgende obligatierentes nu de belangrijkste aanjager van de performance van de sector zijn.”

“In Europa zijn banken in de afgelopen vier maanden 20% achtergebleven bij Energie. Deze mate van underperformance zagen we eerder alleen in 2008. Het is onwaarschijnlijk dat deze achterstand lang zal aanhouden als de grondstoffenprijzen verder stijgen, omdat de opwaartse druk op de inflatie en de obligatierentes voor enige verlichting voor de performance van banken zouden moeten zorgen.”

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.be B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. analist.be doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.