BNY Newton: Waarderingen Amerikaanse aandelen te hoog; voorzichtigheid geboden

De Amerikaanse aandelenmarkt lijkt een lichtpunt te vormen temidden van al het tumult in de afgelopen maanden op de markten wereldwijd. Nick Clay, manager Global Income Strategy bij Newton, een boutique van BNY Mellon, is echter niet zo positief over Amerikaanse aandelen. Hij maant tot voorzichtigheid. Volgens hem zijn de huidige waarderingen van Amerikaanse aandelen onhoudbaar.

Nickclay
Nick Clay

Clay meent dat de Amerikaanse aandelenmarkten te hoog geprijsd zijn, met name bedrijven die meer op de binnenlandse markt gericht zijn en defensieve trekken vertonen, zoals aandelen van tabakfirma’s. Een populaire visie is dat de bedrijfswinsten weer zullen aantrekken, maar Clay denkt daar duidelijk anders over. De leidende indicatoren tonen aan dat de cyclus in de VS vergevorderd is en eerder vertraagt dan versnelt. Tevens wijst hij op structurele obstakels, zoals de collectieve schuldenlast, demografische vergrijzing en ontwrichting door technologische verandering.

Deze fundamentals, die voorlopig blijven aanhouden en zelfs aan kracht zullen winnen, zullen in combinatie met dure aandelen tot meer volatiliteit op de markten leiden. Als de volatiliteit uit de hand loopt zullen centrale banken wereldwijd ingrijpen, ook de Fed. Een rentestijging verwacht Newton dit jaar niet, terwijl meer kwantitatieve verruiming zeker tot de mogelijkheden behoort. Hoe markten daarop zullen reageren, valt nog te bezien.

Waarderingsniveaus zijn onhoudbaar

De bedrijfswinsten blijven volgens Clay onder druk staan, niet alleen in de VS, maar wereldwijd. Dit heeft geleid tot een afname van de kwaliteit van de winst, naarmate bedrijven meer moeite doen om onhoudbaar hoge marges in stand te houden. Hierdoor nemen de schulden op de balans toe, pieken aandeleninkoopprogramma’s en nemen de kapitaalbestedingen op de korte termijn af. Deze ontwikkelingen verhullen de onderliggende problematiek en versterken de fragiele waarderingsniveaus, volgens Clay.

Newton geeft momenteel de voorkeur aan bedrijven met solide balansen en sterke kasstromen, die hun winsten in US dollars behalen. Volgens Clay is het zwakke economische herstel in de VS laat in de cyclus en zal het niet nog gaan versnellen. Beleids- en obligatierente zullen hierdoor nog lange tijd laag blijven. Beleggers kunnen zich het beste richten op bedrijven met safe haven-kwaliteiten en die minder gevoelig zijn voor de economische cyclus.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.