Skagen’s Torgeir Høien: Trump zou beter moeten weten - vrije handel behoort tot essentie van kapitalisme

Torgeirhoien
Torgeir Høien

De grootste onbekende factor en een reëel risico voor de wereldeconomie is de vraag of Trump daadwerkelijk een protectionistisch beleid gaat voeren. Protectionisme kan de VS en in het ergste geval de wereldeconomie in een recessie duwen. Torgeir Høien, fondsbeheerder bij Skagen Tellus rekende er eigenlijk op dat Trump wel in toom zou worden gehouden door zijn staf, kabinet, Congres en Hooggerechtshof en dat zijn beleid daardoor niet veel zou verschillen van dat van zijn voorgangers. Maar zijn benoemingen, uitlatingen en eerste acties zijn meer protectionistisch dan Høien aanvankelijk had verwacht.

Trump heeft veel speelruimte om protectionisme door te voeren

Het kan natuurlijk ook tactiek van Trump zijn om met protectionistische maatregelen te dreigen in een poging andere landen tot aanpassingen te dwingen en hun handelsbarrières te verlagen, waardoor uiteindelijk meer vrije handel en globalisering het resultaat is. Maar er zijn tekenen dat Trump daadwerkelijk denkt dat de gemiddelde Amerikaan voordeel heeft bij een geïsoleerde opstelling van de VS. En wat dat betreft is er veel wat Trump op eigen houtje kan doen.

Vrije handel behoort tot kern van kapitalisme

Dat protectionisme niet leidt tot meer welvaart, is uitgebreid beargumenteerd en gedocumenteerd. Het draait bij vrije handel vooral om de vraag of goederen beter en goedkoper van elders betrokken kunnen worden in plaats van ze zelf te produceren. Het beschermen van Amerikanen tegen goedkope Chinese en Mexicaanse producten is volgens Høien precies hetzelfde als Boeing en GM ontzeggen computers bij hun productie te gebruiken. De productiekosten gaan omhoog en waardecreatie wordt beperkt.

Een argument tegen vrije handel is dat ondanks dat het zorgt voor een welvaartsverhoging het ook verliezers oplevert, die worden weggeconcurreerd door buitenlandse producenten. Dit verklaart ook waarom protectionistische ideeën in bepaalde kringen blijven voortleven. Maar behoort dat niet tot de essentie van het kapitalisme, dat welvaartsontwikkeling wordt gedreven door kosteneffectieve innovatie? Het alternatief is een economie die tot stilstand komt.

Trumps protectionisme kan trieste gevolgen hebben

Trump, die miljardair is geworden door dicht bij en ver van huis te ondernemen, moet juist als geen ander begrijpen wat de voordelen van vrije handel zijn. Het zou triest zijn als de wereldeconomie in een nieuwe recessie belandt, omdat Trump en zijn adviseurs de wijsheid van grote economen als Hume, Smith en Ricardo niet serieus nemen.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.