Rentestijgingen en de waarde van smallcaps

Bijdrage geschreven door Legg Mason

Wat hebben stijgende rentevoeten te maken met aandelen? Een voorbeeld uit het verleden: de reactie van de small cap-aandelenmarkten op de stijgende rente de voorbije twee jaar, wat mee aan de basis lag van de verschuiving in de richting van ‘waarde’, als proxy voor aandelen van kwaliteitsvolle ondernemingen.

De logica achter rentevoeten en small cap waarde. De ongezien lage rentevoeten sinds de financiële crisis van 2008 hebben leningen voor bedrijven goedkoper gemaakt, of toch gemakkelijker te vinden. Als gevolg daarvan deden bedrijven waarvan de rentabiliteit afhing van goedkope leningen door onzekere kostenstructuren, het erg goed. Dat effect was een van de belangrijkste oorzaken van de globale aandelensterkte sinds de start van de recordhausse die is begonnen in maart 2009.

Maar de voorbije twee jaar hebben de aandelenmarkten, na het optrekken van de richtrente in december 2015 voor de Fed, gereageerd door de prestatiekloof op korte termijn tussen de groei en de waarde van small caps allesbehalve te dichten. Sinds de verkiezing van Donald J. Trump in november 2016 bedraagt die kloof zelfs 8,9 procentpunten ten voordele van de small cap waarde. Bij de large caps was dit effect kleiner, maar daarom niet minder uitgesproken: een prestatiekloof van 3,1% ten voordele van waarde versus groei sinds de verkiezingen.

Een voorbode van wat komen gaat?

Smallcapreturns

De Russell 2000 groei en de Russell 2000 waarde-indexen, 1 januari 2015 – 28 februari 2017 en richtrente van Fed-fondsen (bovengrens) Het belangrijkste verschil. U moet één ding onthouden: op het gebied van beleggen staat waarde niet gelijk aan kwaliteit. Elke ervaren portefeuillebeheerder weet maar al te goed dat er een groot verschil is tussen ‘goedkoop’ en ‘goedkoop om een reden’. Het vereist gespecialiseerd actief beleggingsbeheer om voordeel te halen uit het verschil tussen de twee, wat niet eenvoudig te kopiëren is met een eerder passieve benadering.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.