Optimisme is terug bij enquête Van Zeijl, ABN Amro en ASML favoriet

Cornevanzeijl
Corné Van Zeijl

Naar bijna een jaar lang somber te zijn geweest, is het optimisme onder de beleggingsexperts weer helemaal terug. Bijna 50% van de experts denk dat de AEX in december zal stijgen en slechts 19% verwacht een daling.
De laatste keer dat de optimisten in de meerderheid waren was in januari dit jaar. De lage rente en de bodem in de economische verwachtingen zijn de belangrijkste factoren die werden genoemd.


Aandelenbeurs

Echter wel somber voor 6 maands outlook

Opvallend genoeg zijn de experts op langere termijn juist somberder geworden. Slechts 1 op de 7 experts denkt dat de koersen op 6 maands termijn gaan stijgen. Men is vooral bang de at Amerikaanse verkiezingen roet in het eten zullen gooien.

Beurshandel
Vanzeijlenquete

De speciale vraag ging deze maand over de huidige overnamegolf. Charles Swabb, LVMH en Novartis nemen voor U$ 70 miljard aan bedrijven over. Deze M&A golf is:

 • een teken dat we aan het einde van de economische cyclus zitten. Bedrijven weten geen andere manier mee om te groeien.
 • is een goed teken, omdat er waarschijnlijk meer overnames zullen volgen. Zien overnemen, doet overnemen
 • betekent niets, de M&A indicator is over rated

  De experts zijn erg verdeeld. Bijna kreeg iedere optie een gelijk aantal stemmen. Met is er dus nog niet over uit.

  Magolfaandelen

  Slechte aandelenkeuzes in november

  De aandelenkeuzes waren deze maand niet zo goed. Alle topper aandelen lieten een lager rendement zien en alle floppers een hoger rendement. Per saldo heeft een fictief long/short fonds op basis van deze verwachten een verlies van maar 9% laten zien. Dat is vrij dramatisch. Daar is een groot deel van de winst van 2019 verspeelt. De toppers / floppers van de IEX lezers deed het een stuk beter, maar nog niet goed (-3%). Het belangrijkste verschil is dat de IEX lezers Galapagos bij de toppers hadden gezet en de experts bij de floppers. De IEX lezers hadden dat goed gezien.

  Heinekenaandeel

  ABNAMRO topper nr 1 Mittal flopper

  Voor de laatste maand van het jaar staat ABNAMRO bovenaan de lijst met toppers. Maar liefst 22 beleggingsexperts denken dat dit het beste december aandeel wordt. 4 denken dat juist niet. Ook ASML staat er ook weer op. Bij de floppers is Arcelor Mittal na de koersstijging van 17,4% gestegen naar de 1e plaats. Ook Randstad blijft bij de floppers staan. De professionals vindt de koers te hard gestegen en te veel vooruitgelopen op een mogelijk economisch herstel.

  Abnamrofavoriet

  Deze maand deden er 66 experts aan de enquête mee.