Nieuwkomers trekken de kar op Beursplein 5

Zoals we recent ook al schreven zijn het de nieuwkomers van de Amsterdamse beurs die dit jaar het meeste gekocht worden. Het gemiddelde aandeel van Euronext Amsterdam staat dit jaar ruim 15 procent lager. Eerder in maart en april van dit jaar was dit verlies zelfs rond de 25 procent. De verliezen zijn dus al fors terug gelopen maar desondanks zien we vooral bij de oude bekende namen hele schrijnende verliezen.

Tweedeling op het Damrak

Vooral de 2 grote oliespelers Fugro en Royal Dutch Shell hebben dit jaar enorme klappen te verduren gehad. Fugro staat dit jaar maar lieft 61 procent lager. We zien verder dat sectoren en masse dezelfde exposure lijken te hebben want op het Damrak noteren zowel de vastgoedaandelen als de banken ook over de hele linie fors lager.

Vastgoedaandelen in Amsterdam -30 procent dit jaar

Vastgoedaandelen

Bron: Analist Pro


Bever, dat een vrij lage marktkapitalisatie heeft, staat dit jaar als enige van de vastgoedaandelen van Euronext Amsterdam in de plus, met een bescheiden 2,5 procent. Enorme verliezen zien we dus bij zowel Unibail-Rodamco Westfield als Wereldhave die beiden dit jaar meer dan halveerden. De in het verleden altijd extreem hoge dividendrendementen bleken maar eens te meer enorme valuetraps te zijn geweest. Dit leek interessant zo’n hoog dividendrendement maar als het dividend verlaagd of ingetrokken wordt dan blifjt er weinig over. Bovendien zagen we dat het nieuws over de dividendinperkingen de luiken onder de koersen nog verder openzette met nog hardere koersdalingen tot gevolg.

Rendementen AEX-aandelen in 2020: vastgoed grootste verliezer


We kijken naar de rendementen van de AEX-aandelen in 2020. We zien dat het gemiddelde AEX-index aandeel dit jaar ruim 12 procent lager staat. Eerder waren de verliezen door de corona-impact nog fors hoger. De grootste verliezen zien we nog steeds bij de vastgoedaandelen Unibail-Rodamco en Wereldhave. Ook de banken staan fors lager: vooral ABN AMRO werd dit jaar en masse van de hand gedaan. Bij het kleine groepje met winnaars zien we vooral de nieuwere aandelen zoals Adyen, Alfen en Justeat Takeaway.com. Ook de 'superaandelen' ASM International en ASML staan dit jaar alweer op stevige winsten. Het lijkt er op dat de lange termijn winnaars althans voor de kleine groep AEX-aandelen ook winnaars bleven.

Grootste verliezers AEX-index in 2020

Aexaandelen

Bron: Analist Pro


Bij de verliezers dit jaar zien we natuurlijk ook Air France-KLM Air France-KLM in de kopgroep staan. Het aandeel staat dit jaar 50 procent lager dan begin van het jaar.

Verliezers blijven verliezers

Zoals u weet zijn wij geen fan van technische analyse maar we zien wel dat bij deze groep aandelen de verliezers ook echter verliezers zijn gebleven. De rendementen staan voor de buy&hold rendementen over die jaren terug. Zo staat het aandeel Fugro sinds 10 jaar terug ruim 90 procent lager. Bij alle grote verliezers van Euronext Amsterdam zien we dat de verliezen ook op de langere termijn inmens groot zijn.

Nieuwe aandelen dit jaar gewild

Winnaarsaex

Bron: Analist Pro

Dit jaar zijn er wel wat winnaars op het Damrak te vinden. Avantium springt er met een winst van ruim 15 procent met kop en schouders boven uit. Andere winnaars zin Alfen, Adyen en Flow Traders. De winst van Adyen is natuurlijk het meest significant want dit aandeel staat inmiddels ook al in de AEX-index. U ziet dat deze groep met winnaars maar nog maar relatief kort op de beurs staat: bij de verdere historie zien we nulwaarden. Verder zien we toch ook nog een paar andere grote namen bij de winnaars: ASML, ASM International, Prosus, Corbion en Wolters Kluwer. We zien dat de lange termijn rendementen ook zeer positief zijn geweest. Het lijkt er dus op dat beleggers dit jaar vooral de winnaars uit het verleden hebben gekocht (althans op Euronext Amsterdam).