Dividendstrategieën werken wereldwijd

Ronaldkok
Ronald Kok

Artikel geschreven door Ronald Kok, RBA

Het is natuurlijk een open deur om te stellen dat dividenduitkeringen aan beleggers positief zijn. Veel media en analisten hebben hier de laatste tijd al heel veel tijd besteed. Vaak worden dividenden genoemd als aantrekkelijke aanvulling ten tijde van de lage rentestanden. Maar ook ten tijde van hoge rentestanden zijn dividendaandelen geen verkeerde keuze. We kijken naar de rendementen van stabiele dividendbetalers over de afgelopen jaren.

Focus niet op te hoge dividendrendementen

Het is echter een misvatting om zo maar klakkeloos op jacht te gaan naar de aandelen met de hoogste dividendrendementen te kopen. Want markten hebben toch vaak wel gelijk als koersen omlaag gaan; dan is dit soms wel terecht. Voorbeelden hiervan zijn Dexia , KPN , Ageas , Aegon etcetera die voor hun crashes ook met dividendrendementen van ruim 10 procent noteerden maar desondanks verder doorzakten. Vaak werden dan de dividend verlaagd of zelfs ingetrokken waardoor het dividendrendement weer daalde. Als de koers dan weer verder daalde, zoals bij de genoemde voorbeelden, was het een vicieuze cirkel omlaag. Het is dus altijd zaak om veel verder te kijken dan sec de dividendrendementen. Andere belangrijke variabelen zijn de solvabiliteit (kan het bedrijf de dividenden wel betalen), de kasstromen en de winstgroei zijn een paar belangrijke.

Dividend als teken van kwaliteit

Moeten we dan dividendbetalingen dan puur als een leuk extraatje gebruiken omdat we anders in de ‘value trap’ trappen? Nee dat zeker niet. Het kunnen uitkeren van dividenden is zeker een teken van goede financiële huishouding (tenminste als natuurlijk diverse andere variabelen ook op groen staan) en dus zeker bruikbaar. Vooral het jaar op jaar kunnen verhogen wordt als een zeer aantrekkelijk kenmerk gezien. Dit worden ook wel de dividendaristocraten genoemd. Er zijn hier diverse definities van, de meest strenge is natuurlijk het ieder jaar hebben verhoogd van de dividenduitkeringen. Maar dit is natuurlijk niet echt heel realistisch, want dit worden sowieso ieder jaar minder bedrijven en als bedrijven ieder jaar een hoger dividend uitkeren wordt dit natuurlijk onbetaalbaar uiteindelijk.

De meest bekende dividendaristocraten strategie is die van S&P 500 die uitsluitend de aandelen kiest die over de afgelopen 25 jaar een hoger dividend uitkeerden. In 2009 vielen van de 52 aandelen destijds al 10 af. Momenteel zitten er weer 52 aandelen in deze portefeuille. Bekende namen hier in zijn o.a. 3M , AT&T , Coca-Cola , PPG Industries , Pepsico en Wal-Mart Stores . Dit zijn trouwens ook lievelingen van super belegger Warren Buffett .

ETF op dividendaristocraten: SPDR S&P Dividend ETF

Dividendaristocraten

Uiteraard kunt u deze strategie via een ETF doen. De meest bekende ETF hiervoor is de SPDR S&P Dividend ETF . De grafiek hier boven toont de performance sinds 2007. Uiteraard zien we dat deze strategie in 2008 (net als bijna alle andere aandelenstrategieën) een behoorlijke klap omlaag maakte. De kosten voor deze ETF liggen op 0,35 procent en dat is dus nog fors (zeker 5 maal) goedkoper dan het gros van de andere ‘actieve’ fondsen die het vaak slechter doen.

Europese dividendaristocraten onderbelicht

Voor de Europese markten is er nog veel te weinig onderzoek gedaan naar de rendementen van de dividendaristocraten. Wij hebben gekeken naar de rendementen van de Europese aandelen die over de voorbije 10 jaar een hoge dividend uitkeerden. Over de periode 2006 tot en met 2015 (de jaarcijfers over 2016 zijn namelijk nog niet bekend) leverde deze strategie gemiddeld 9,3 procent per jaar op. Dit nog exclusief de dividenden, het totale rendement lag dus op ruim 10 procent per jaar.

De grafiek hier laat zien dat uiteraard ook de Europese dividendaristocraten niet immuun waren voor de crash in 2008. Beleggers die de aandelen echter gewoon aanhielden hadden in de jaren er op de schade alweer snel hersteld. In 2015 liepen de Europese dividendaristocraten echter behoorlijk achter. Desalniettemin behoort deze oersimpele strategie tot één van de beste aandelenstrategieën.

Rendementen Europese 10-jaars dividendverhogers

Dividendaandelen

Hier onder enkele Europese en Amerikaanse aandelen met vrij hoge dividendrendementen maar ook met lage koers/winst-verhoudingen.

Hoge dividenden Europa met beperkte koers/winst-verhoudingen

Hoogdividendeuropa

Hoge dividenden VS met beperkte koers/winst-verhoudingen

Dividendamerika

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.